Nyheter

Tre gripna efter mordförsök på polis i Nordirland

Polis undersöker platsen där poliskommissarien John Caldwell sköts med flera kulor på onsdagskvällen.

Tre personer har gripits i samband med mordförsöket på en nordirländsk polis på onsdagskvällen. John Caldwell sköts med flera skott efter att han hade avslutat ett pass som fotbollstränare för unga i staden Omagh, Nordirland. Hans unga son blev vittne till attacken. John Caldwell vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

NORDIRLAND | Under en presskonferens på torsdagen meddelade polischefen Simon Byrne att tre män hade gripits för mordförsök på John Caldwell, rapporterar Belfast Telegraph. De greps dels i Omagh, dels i Coalisland.

Poliskommissarien John Caldwell som sköts i Omagh i Nordirland på onsdagskvällen är en av landets mest namnkunniga. Han har lett flera uppmärksammade utredningar, bland annat mordet på sin kollega Ronan Kerr 2011 och på journalisten Lyra McKee 2019.

I båda de fallen har utredningarna fokuserat på republikanska dissidentgrupper. På senare tid har han också utrett mordet på den gravida kvinnan Natalie McNally som knivhöggs till döds i sitt hem den 18 december förra året.

Republikansk dissidentgrupp misstänks

Enligt polischefen Mark McEwan riktar polisen framför allt in utredningen på ”våldsamma” dissidenter på den republikanska sidan, och framför allt på dissidentgruppen New IRA.

Enligt Belfast Telegraphs kolumnist Allison Morris är John Caldwell den högst uppsatta polisen som har blivit måltavla för en attack sedan fredsavtalet Långfredagsavtalet, som i år blir 25 år, undertecknades i april 1998. Morris skriver att attacken är en ”påminnelse om att hotet” från dissidenter må ha minskat, men fortsätter att ”vara väldigt verkligt”.

Under torsdagen rapporterar Belfast Telegraph att John Caldwells tillstånd är kritiskt men stabilt. Han ska ha skjutits av maskerade män medan han packade in träningsutrustning och fotbollar i backluckan efter ett just ha avslutat ett träningspass. Hans unga son var med honom när han sköts, rapporterar Belfast Telegraph.

Omagh plats för bombdåd som dödade 29 1998

Då träningen just var över ska också flera unga spelare ha varit på plats vid skottlossningen, liksom deras föräldrar. De unga spelarna är elever i Omagh High School.

– Jag kan bara föreställa mig hur svårt det måste vara för de unga den här morgonen, att vakna upp med efterdyningarna av vad de upplevde i går kväll, säger Christos Gaitatzis, rektorn för Omagh High School till BBC.

Staden där onsdagens attack ägde rum, Omagh, var också platsen där en annan republikansk dissidentgrupp, Real IRA, sprängde en bomb 1998 som dödade 29 personer. Bombdådet räknas som det enskilt värsta under den långa konflikten som kallas the Troubles.

* * *
LÄS MER
Integrerade skolor i Nordirland ska ”uppmuntras”
Oklart läge för Nordirlands lokalstyre
Brittiskt lagförslag om Nordirlandsprotokollet förkastas

Bella Frank

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.