Nyheter

Afghansk journalist bland de döda i skeppsbrottet

Den 42-åriga afghanska journalisten Torpekai Amarkhel är en av de minst 70 personer som dog utanför Italiens kust den 26 februari.

Den 42-åriga afghanska journalisten Torpekai Amarkhel är en av de minst 70 personer som dog utanför Italiens kust den 26 februari. Så sent som 2017 hade Amarkhel förhoppningen om att fler kvinnor skulle söka sig till journalistyrket – men istället såg hon inget annat val än att fly.

ITALIEN | Omkring 180 personer fanns ombord på den båt som förliste söndagen den 26 februari utanför Crotone i Italien. 80 personer överlevde skeppsbrottet och 70 kroppar har hittats – vilket indikerar att den egentliga dödssiffran är högre, skriver AP.

– Italien, här kommer vi!, ropade några unga män ombord på båten medan de filmade sig själva ute till havs, enligt videofilmer som nyhetsbyrån har tagit del av.

Ombord på båten fanns den kvinnliga afghanska journalisten Torpekai Amarkhel, 42, och hennes familj, rapporterar Info Migrants. Torpekai Amarkhel, hennes man och två av deras barn finns bland de döda medan hennes tredje barn, 7 år gammalt, fortfarande saknas.

Torpekai Amarkhel hade jobbat för FN

Torpekai Amarkhel arbetade för FN:s projekt i Afghanistan, Unama, och hade dessförinnan arbetat på den nationella afghanska radion där hon jobbade i ett team som mest bestod av kvinnor.

– Det finns fler kvinnor som har det här yrket [i dag]. Men på fält, utanför kontoret, dyker de upp i burqa och gör intervjuer iklädda den. Det är inte lätt att övertyga dem om att det här är ett viktigt yrke för dem, sade Torpekai Amarkhel 2017, när hon arbetade på radion.

Hennes förhoppning var att fler kvinnor skulle få upp ögonen för journalistiken – något som hade blivit möjligt för dem efter att den förra talibanregimen föll tidigt 2000-tal. Men i och med talibanernas återkomst gick denna möjlighet om intet – och hon fann sig själv tvungen att fly sitt hemland och stiga ombord ett fartyg med destination Italien.

* * *
LÄS MER
Katastrofen en ”konsekvens av Italiens och EU:s politik”
Aminulhaq Mayel: Glöm inte bort Afghanistan
Allt mer desperat läge för afghanska flyktingar i Pakistan

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.