Nyheter

Saudiskt oljebolag gjorde rekordvinst på 160 miljarder dollar

Det till stor del statligt kontrollerade saudiska oljebolaget Aramco uppvisade en vinst på över 160 miljarder dollar under kalenderåret 2022.

SAUDIARABIEN | Det till stor del statligt kontrollerade saudiska oljebolaget Aramco uppvisade en vinst på över 160 miljarder dollar under kalenderåret 2022, rapporterar The Guardian.

Den enorma vinsten bottnar i höjda energipriser och en stigande global efterfråga på fossila bränslen. Mot 2021 handlar det om nära fördubblade vinster – 46 procent – för Aramco som utkonkurrerar konkurrenterna Shell, BP, Exxon och Chevrons sammanlagda årsrapporter för 2022.

Den saudiska oljejättens profiter på en produktion – som en samstämmig forskningskår pekar ut som huvudrollsinnehavare i den rådande klimatkrisen – sticker i ögonen på kritiker, däribland Amnesty International:

– Det är chockerande att ett bolag kan göra så stora vinster som 160 miljarder dollar under ett enda år genom försäljning av fossila bränslen, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard i ett uttalande.

Callamard tillägger också att det är ”hög tid att Saudiarabien agerar i mänsklighetens intresse” och bidrar till utfasningen av den fossila bränsleindustrin.

Aramco är listat på den saudiska börsmarknaden vars oljeintäkter bidrar till att stärka Saudiarabiens ekonomiska muskler i ett läge då bland annat Rysslands ekonomi fortsatt att lida nederlag i sviterna av kriget i Ukraina, rapporterar The Guardia.

* * *
LÄS MER
Mänsklig havsblockad mot 100 000 ton rysk olja
Sverige uppmanas stoppa FN-projekt som hotar urfolk
Europarådet kritiserar brittiskt lagförslag för Nordirland

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.