Nyheter

Europarådet kritiserar brittiskt lagförslag för Nordirland

Europarådet är fortsatt kritiskt till den brittiska regeringens kontroversiella lagförslag som skulle stoppa utredningar kring brott begångna under konflikten på Nordirland.

Europarådet är fortsatt kritist till den brittiska regeringens kontroversiella lagförslag som skulle stoppa ytterligare utredningar kring brott begångna under konflikten på Nordirland, the Troubles. På fredagen sade Europarådets ministerkommitté att det är ”avgörande” att lagförslaget är ”fullständigt förenligt” med Europakonventionen.

EUROPA | Europarådets beslutsfattande organ, ministerkommittén, menade på fredagen att det är viktigt att det brittiska lagförslaget kommer att ”möjliggöra verkliga utredningar i alla kvarvarande fall”.

Lagen The Northern Ireland Troubles (Legacy and Reconciliation) har av Amnesty Internationals vice chef för deras Nordirlandsavdelning, Grainne Teggart, beskrivits som en ”de facto-amnesti”.

Lagförslaget som antas bli verklighet senare i år skulle göra det omöjligt att utreda ytterligare historiska brott som begicks under och i samband med konflikten på Nordirland, trots att den brittiska regeringen i januari i år efter massiv kritik införde vissa ändringar. Dessa förändringar har alltså inte varit tillräckliga för att minska Europarådets oro för att lagförslaget kommer att ge negativa konsekvenser för europeiska mänskliga rättigheter.

Kritiseras av nordirländska partier och anhöriga

Lagförslaget har kritiserats hårt av alla de fem största nordirländska partierna, rapporterar The Irish Times, liksom av människorättsorganisationer.

Även den irländska regeringen har kritiserat lagförslaget. Irlands utrikesminister, och vice regeringschef, Micheál Martin, välkomnade på fredagen ministerkommitténs beslut på fredagen.

Utlåtandet på fredagen var tredje gången som ministerkommittén har uttryckt oro över det brittiska lagförslagets förenlighet med Europakonventionen.

Även grupper för anhöriga, inklusive Wave Trauma Center, har kritiserat lagförslaget. Alan McBrides fru dödades i en bombattack utförd av IRA i oktober 1993. I över 20 år har han arbetat för att ge stöd till de som föll offer för och till överlevare av konflikten på Nordirland. Han sade till The Irish Times i januari i år, i samband med att vissa förändringar av lagförslaget gjordes, att hans familj hade fått någon slags rättvisa, men att andra familjer riskerar att bli nekade detta i och med lagförslaget.

– Om du genuint vill bygga fred och försoning måste man försöka hantera det förflutna. Detta gör inte det, sade han till The Irish Times.

Kommer att ”stoppa alla vägar för rättvisa”

Om lagen går igenom kommer en oberoende kommission att upprättas för försoning och information, the Independent Commission for Reconciliation and Information Recovery (ICRIR). Denna kommission kommer att kunna ge en villkorad immunitet från åtal för de personer som samarbetar med kommissionen. Kommissionen ska också ta ansvar över alla utredningar kopplade till brott begångna under the Troubles, och sätta stopp för brottsliga och civila utredningar kring sådana brott.

– Det kommer att stoppa alla vägar för rättvisa som finns för offer som har tvingats kämpa i årtionden för sanning, rättvisa och det ansvarsutkrävande de har rätt till, sade Grainne Teggart, kampanjchef för Amnesty International Nordirland, till Tidningen Global efter att lagförslaget först presenterades av den dåvarande brittiska premiärministern Boris Johnson sommaren 2021.

Ett exempel på utredningar som sannolikt komme att stoppas när lagen går igenom är sådana som den kring Ballymurphymassakern, även kallad Belfasts blodiga söndag, 1971. Under Ballymurphymasssakern dödades tio obeväpnade civila under några dagar av brittisk militär. I flera årtionden kämpade anhöriga för att få till stånd en utredning kring händelseförloppet och 2011 beordrades en ny rättsmedicinsk undersökning.

Först 2021 var den klar, och den kom då fram till de som som hade skjutits ihjäl var ”helt oskyldiga” och den brittiska arméns användning av dödligt våld var ”oförsvarligt”. Förra sommaren nåddes slutligen en förlikning mellan anhöriga och det brittiska försvarsdepartementet.

* * *
LÄS MER
Nordirland: Ex-soldat dömd för dödsskjutning
Nordirländska familjer får skadestånd 
Brittiskt lagförslag om Nordirlandsprotokollet förkastas

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.