Intro

Kriget i Gaza

är inne på sin sjätte vecka. Antalet människor som har dödats i Gaza är nu över 11 000. I förra veckan sade FN:s generalsekretare António Guterres att Gaza har blivit en ”gravplats för barn” – antalet palestinska barn som har dödats i israeliska attacker är över 4 500.

Till denna fasansfulla lista har sju för tidigt födda barn på al-Shifasjukhuset tillfogats. De har dött sedan i helgen när bränslet tog slut med resultatet att både respiratorer och kuvöser slutade att fungera. I söndags tog läkaren Marawan Abu Saada en bild på de för tidigt födda barnen som har flyttats från sina kuvöser till ett sjukhusgrönt lakan, med folie omkring en provisorisk sängplats för de sköra barnen.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus meddelade på söndagen att WHO hade fått kontakt igen med sjukvårdspersonalen på sjukhuset. ”Tyvärr fungerar sjukhuset inte som ett sjukhus längre. Världen kan inte stå tyst medan sjukhus, som borde vara säkra platser, förvandlas till en skådeplats för död, förstörelse och förtvivlan. Eldupphör nu”, skrev han på X, tidigare Twitter, något du kan läsa mer om i artikeln För tidigt födda barn dör på al-Shifasjukhuset.

Samtidigt pågår allt värre strider också i Sudan där rapporter gör gällande att 800 personer har dödats av stridande inom Rapid Support Forces i Ardamata i Västra Darfur.

– Vi håller på att få slut på ord för att beskriva fasan som sker i Sudan, säger Clementine Nkweta-Salami, FN:s humanitära samordnare i landet, och ger uttryck för oro risken om ett nytt folkmord i landet, något du kan läsa mer om här.

Dessutom: Human Rights Watch uppmanar EU att pressa Förenade arabemiraten att släppa människorättsförsvarare inför COP28 som inleds i slutet av november samt försäkra möjligheten till fredliga protester under mötet, något du kan läsa mer om här.

Detta och mycket mer i dagens Tidningen Global!

Välkommen!
Bella Frank
vikarierande redaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.