Nyheter

Irländsk tidning ber om ursäkt för AI-artikel

Den irländska dagstidningen The Irish Times har avpublicerat en opinionsartikel som till stor del var AI-genererad och inskickad av en påhittad skribent. Texten publicerades den 11 maj i förra veckan och menade att irländska kvinnors användning av brunkräm var problematiskt ur ett icke-vitt perspektiv.

IRLAND | The Irish Times har bett om ursäkt för publiceringen och redaktör Ruadhán Mac Cormaic sade på söndagen i ett uttalande att tidningen har fallit offer för ”en medveten och koordinerad vilseledning”. Mac Cormaic menar att det som har hänt visat på brister i tidningens förhandskontroll av skribenter och texter, och att The Irish Times liksom andra nyhetsmedier står inför en stor utmaning när det gäller AI.

Det var i torsdags som artikeln publicerades under rubriken ”Irländska kvinnors besatthet av fejkbränna är problematisk”, där tesen var att fejkbrännor handlar om ”kulturell appropriering”. Skribenten, Adriana Acosta-Cortez, utgav sig för att vara en kvinna från Ecuador som nu bor på Irland, och artikeln genererade snabbt många kommentarer på sociala medier när den delades.

Inom ett dygn från publiceringen fick redaktionen signaler om att artikeln ”kanske inte var genuin”. Därefter avpublicerades den medan en granskning inleddes. Enligt Mac Cormaic verkar artikeln och bylinebilden på skribenten åtminstone delvis ha tagits fram med hjälp av AI. ”Det var en bluff; personen vi korresponderade med var inte den den utgav sig för att vara”.

Enligt The Guardian har man kommunicerat med personen, eller personerna, bakom Acosta-Cortezs Twitter-konto som uppger att syftet var att visa på hur The Irish Times var villig att publicera en ”uppviglande artikel med en vänsterextrem ståndpunkt” för att generera klick. Personen ska enligt The Guardian identifiera sig som ickebinär, och vara en irländsk universitetsstudent. ”Vissa har liknat med ett alt-right-troll, men jag tycker inte det. Jag tycker att identitetspolitik är en extremt ohjälpsam lins att tolka världen igenom”, ska personen eller personerna bakom kontot ha uppgett för The Guardian.

* * *
LÄS MER
Amnestys AI-bilder ”hotar” MR-arbetets integritet
Motvikt till den hysteriska AI-utvecklingen

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.