Nyheter

Klar fördel för Erdogan inför andra valomgången

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller ett tal vid partiets högkvarter i Ankara, Turkiet, tidigt på måndagen den 15 maj 2023.

Det blir en andra valomgång den 28 maj i presidentvalet i Turkiet. Det meddelade landet valmyndighet på måndagseftermiddagen. Detta då ingen av kandidaterna nådde 50 procent av rösterna.

TURKIET | Enligt valmyndigheten fick president Recep Tayyip Erdogan – som har suttit vid makten i landet i 20 år – 49,51 procent av rösterna, medan Kemal Kilicdaroglu fick 44,88 procent av rösterna, rapporterar nyhetssajten al-Monitor. Den tredje kvarvarande kandidaten Sinan Ogan – som ligger långt ut på högerkanten fick 5,17 procent av rösterna. Han sade på måndagen att för att han överhuvudtaget skulle tänka sig att ge sitt stöd till oppositionens kandidat Kilicdaroglu om han garanterar att frysa det pro-kurdiska partiet HDP ute. Många bedömare tror att Ogans väljare snarare kommer att rösta för Erdogan.

– Vi kommer säkerligen, säkerligen vinna den andra valomgången… under de kommande femton dagarna kommer vi att göra vårt bästa – tillsammans med vår nation – för att föra rättvisan till Turkiet, sade Kilicdaroglu i ett tv-sänt tal, rapporterar al-Monitor.

Det mesta talar för att Erdogan har en klar fördel inför den andra valomgången, trots den höga inflationen i landet, bristerna i jordbävningsskydddet och räddningsinsatserna efter de två allvarliga jordbävningarna i början av februari. Inför valet höll al-Monitor ett valseminarium. I det varnade Gönül Tol, grundare och chef av Middle East Institute’s Turkietprogram liksom författare av boken Erdogan’s War: A Strongman’s Struggle at Home and in Syria för att Erdogan kan komma att slå ner allt hårdare mot oppositionen och fri- och rättigheter i landet om han får en ny mandatperiod.

– Han kommer att stå inför ett mer instabilt land, kom ihåg att autokrater inte behöver majoriteter för att vara kvar vid makten, de behöver en splittrad opposition, sade hon en knapp vecka innan valet.

– Han kommer att stå inför en förvärrad ekonomisk kris, och det finns så många problem med landets institutioner och när autokrater står inför inhemsk stabilitet brukar de vanligtvis förstärka repressionen, sade hon.

Valdeltagande blev högre än tidigare – omkring 88,9 procent av de röstberättigade deltog i valet. Officiella siffror kommer att presenteras på fredag.

* * *
LÄS MER
Kurdo Baksi hoppas att dörrarna till helvetet ska stängas
Turkiets krigsförklaring mot medierna
Entreprenörer i Turkiet ska utredas för byggfusk

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev