Nyheter

Lagar mot transvård splittrar religiösa samfund i USA

HBTQ+-gemenskapen samlas i rotundan i Texas Capitol innan kammaren överväger ett diskriminerande lagförslag som skulle förbjuda könsbejakande sjukvård för transungdomar.

Religiösa ledare i USA har intagit olika ståndpunkter gentemot de lagförslag som har lagts i omkring 30 delstater för att stoppa könsbekräftande vård för unga transpersoner. Bland annat hänvisar katolska kyrkan och the Southern Baptist Convention till att det handlar om Guds vilja, medan andra kristna ledare vänder sig emot att deras tro används på det sättet.

USA | Åtminstone 30 delstater har hittills antagit lagar som antingen förbjuder könsbekräftande vård för ungdomar eller unga vuxna, eller har lagt fram lagförslag som kan komma att förbjuda sådan vård. Enligt studien Prohibiting Gender-Affirming Medical Care for Youth från UCLA:s Williams Institute har nio delstater redan antagit sådana lagar, och flera lagförslag som har lagts fram i år vill begränsa sådan vård upp till 26 års ålder.

Det är i delstater som domineras av Republikanerna som lagar som begränsar vård redan har eller är på väg att antas. Dessa lagar beräknas att drabba omkring 146 000 unga enligt studien från Williams Institute. Ledare från olika kyrkliga samfund har intagit diametralt olika inställningar i frågan om könsbekräftande vård, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press.

I mars i år lade USA:s katolska biskopar fram nya riktlinjer som syftar till att stoppa könsbekräftande vård till unga på katolska sjukhus. Riktlinjerna Moral Limits to the Technological Manipulation of the Human Body uppmanar sjukhusen att inte utföra behandlingar som syftar till att förändra en ”mänsklig kropps” drag ”till det motsatta könets” drag. Detta gäller såväl kirurgiska som hormonella behandlingar. Katolska sjukhus och klinker utgör en relativt stor del av sjukvården i USA, omkring en av sju patienter vårdas på en katolsk sjukvårdsinrättning.

The Southern Baptist Convention började redan 2014 hävda att könskorrigering ”står i strid med Guds skapelse. ”Bibeln visar att alla försök att undergräva skapelsen slutar i katastrof, inte i mänsklig befrielse”, har ordförande för the Southern Baptist teologiska seminarium, Albert Mohler, skrivit i en artikel bland annat, skriver AP.

Andra religiösa ledare som Serene Jones som är ordförande för ekumeniska Union Theological Seminary i New York är av motsatt uppfattning. ”Antitransrörelsen grundas på vilda tolkningar av några få Bibelpassager.”, skriver hon på Twitter och uppmanar de som använder Bibeln och kristna värderingar på det sätt att sluta med vad hon kallar framförandet av hatbudskap.

– Som en kristen ledare är det förfärligt för mig att kristendomen och Bibeln används av den religiösa högern för att slå ner på folk genom alla dessa lagförslag, säger hon till AP och fortsätter:

– Att använda religiöst språk på det sättet är en styggelse.

På olika platser i landet har flera liberala religiösa ledare från olika trossamfund gått samman för att på olika sätt visa stöd för transpersoner, och ta avstånd från lagförslagen och lagarna som bland annat har riktats mot den könsbekräftande vården. I Pasadena i Kalifornien samlades kristna, judar och muslimer den 31 mars i år för att visa sitt stöd för transpersoner som berörs av de nya lagarna, i syfte att visa unga transpersoner att det finns religiösa ledare som står bakom dem.

– Dessa lagförslag är den mest giftiga och grymma lagstiftning som jag har sett. Jag har en icke-binär tonåring så jag tar det här verkligen personligt, inte bara som en religiös ledare och lesbisk utan som en mamma, sade pastor Pat Langlois, rapporterar AP.

* * *
LÄS MER
Två gripna för mord på transflickan Brianna Ghey 
El Salvadors krig mot gängen drabbar hbtq-personer
Uganda: Snart kan det vara förbjudet att säga ”jag är gay”

Bella Frank

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.