Sedan konflikten bröt ut i den sudanesiska huvudstaden Khartoum i mitten på april har över 80 000 människor nu flytt över gränsen till Egypten. Det egyptiska utrikesministeriet har sagt att gränsen fortsatt kommer hållas öppen för de som flyr striderna.
EGYPTEN | Skottutväxlingar bröt ut mellan den sudanesiska militären och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces den 15 april och sedan dess har det eskalerat snabbt.
I förra veckan enades parterna om en vapenvila som ska skydda civila, men den har visat sig vara bräcklig. Konflikten som nu råder blossade upp plötsligt och chockade många.
Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR hade i början på maj över 100 000 flyktingar lämnat landet medan över 330 000 människor är på flykt inom landet. Många av dessa har tagit sin tillflykt till Egypten, som redan innan den senaste krisen i Sudan var värd för omkring fem miljoner sudaneser.
Enligt färska siffror från egyptiska myndigheter, som UNHCR publicerat, har över 81 000 människor, varav de allra flesta är sudaneser, hittills flytt över gränsen och in i Egypten. En liten andel är tredjelandsmedborgare som fram till att konflikten i Sudan inleddes arbetat, studerat eller tagit sin tillflykt i landet.
Så sent som 2019 var det stora demokratiprotester i Sudan. Under den efterföljande perioden är det många som flytt utomlands som har återvänt till sitt hemland, i hopp om att kunna bygga upp sitt land igen. The New York Times har varit på plats i Aswan, Egypten, där de mötte flyktingar som lämnat Sudan. En av dem är 47-åriga Mawahib Mohammed som återvände till Sudan för fyra år sedan.
– Jag hade hopp om Sudan. Jag trodde aldrig att jag skulle resa därifrån igen, säger hon till tidningen.
Sudan och Egypten var en gång i tiden ett och samma kungariket och har behållit goda och nära relationer. Men som BBC tidigare har rapporterat är den nu rasande konflikten i Sudan inte helt enkel att ta ställning i för Egypten.
Medan de egyptiska myndigheterna har nära relationer till den ena sidan – den officiella sudanesiska militären – har man också goda relationer med Förenade Arabemiraten, som i sin tur antas finansiera och stötta paramilitära Rapid Support Forces.
Sudan och Egypten har sedan tidigare har en överenskommelse om fri rörlighet de båda länderna emellan. Egyptens utrikesministerium bekräftar att gränsen fortsatt kommer att hållas öppen och att de som flyr våldsamheterna i Sudan kommer att släppas in.
Redan innan den senaste konflikten blossade upp var stora delar av Sudans befolkning i behov av nödhjälp för att klara sig, enligt FN.
***
LÄS MER:
Hårda strider i Sudan – oron för inbördeskrig ökar
Nya protester i Sudan efter blodig torsdag
Sudan: Dödlig maktkamp med historiska rötter