Nyheter

UNHCR: Över 81 000 sudaneser har flytt till Egypten

Evakuerade passerar in i Egypten genom Argeens för att undkomma konflikten i Sudan, torsdagen den 27 april 2023.

Sedan konflikten bröt ut i den sudanesiska huvudstaden Khartoum i mitten på april har över 80 000 människor nu flytt över gränsen till Egypten. Det egyptiska utrikesministeriet har sagt att gränsen fortsatt kommer hållas öppen för de som flyr striderna.

EGYPTEN | Skottutväxlingar bröt ut mellan den sudanesiska militären och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces den 15 april och sedan dess har det eskalerat snabbt.

 I förra veckan enades parterna om en vapenvila som ska skydda civila, men den har visat sig vara bräcklig. Konflikten som nu råder blossade upp plötsligt och chockade många.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR hade i början på maj över 100 000 flyktingar lämnat landet medan över 330 000 människor är på flykt inom landet. Många av dessa har tagit sin tillflykt till Egypten, som redan innan den senaste krisen i Sudan var värd för omkring fem miljoner sudaneser.

Enligt färska siffror från egyptiska myndigheter, som UNHCR publicerat, har över 81 000 människor, varav de allra flesta är sudaneser, hittills flytt över gränsen och in i Egypten. En liten andel är tredjelandsmedborgare som fram till att konflikten i Sudan inleddes arbetat, studerat eller tagit sin tillflykt i landet.

Så sent som 2019 var det stora demokratiprotester i Sudan. Under den efterföljande perioden är det många som flytt utomlands som har återvänt till sitt hemland, i hopp om att kunna bygga upp sitt land igen. The New York Times har varit på plats i Aswan, Egypten, där de mötte flyktingar som lämnat Sudan. En av dem är 47-åriga Mawahib Mohammed som återvände till Sudan för fyra år sedan.

– Jag hade hopp om Sudan. Jag trodde aldrig att jag skulle resa därifrån igen, säger hon till tidningen.

Sudan och Egypten var en gång i tiden ett och samma kungariket och har behållit goda och nära relationer. Men som BBC tidigare har rapporterat är den nu rasande konflikten i Sudan inte helt enkel att ta ställning i för Egypten.

Medan de egyptiska myndigheterna har nära relationer till den ena sidan – den officiella sudanesiska militären – har man också goda relationer med Förenade Arabemiraten, som i sin tur antas finansiera och stötta paramilitära Rapid Support Forces.

Sudan och Egypten har sedan tidigare har en överenskommelse om fri rörlighet de båda länderna emellan. Egyptens utrikesministerium bekräftar att gränsen fortsatt kommer att hållas öppen och att de som flyr våldsamheterna i Sudan kommer att släppas in.

Redan innan den senaste konflikten blossade upp var stora delar av Sudans befolkning i behov av nödhjälp för att klara sig, enligt FN.

***
LÄS MER:
Hårda strider i Sudan – oron för inbördeskrig ökar
Nya protester i Sudan efter blodig torsdag
Sudan: Dödlig maktkamp med historiska rötter

Nyheter

Geert Wilders seger kan ändra hela Europa

PVV-ledaren Geert Wilders intervjuas om regeringsbildningen efter förra veckans valseger.

Att stoppa det militära stödet till Ukraina ingår i valvinnande Geert Wilders manifest i Nederländerna.
I stället vill han se den egna armén vid landets gräns för att fånga migranter.
Wilders politik kan få stora konsekvenser för EU och hela Europa.

NEDERLÄNDERNA | Storsegern i förra veckans nederländska val placerar den 60-årige ytterhögerveteranen och hans parti PVV i centrum för alla regeringsförhandlingar i Haag. För första gången sedan början av 2010 – då PVV var stödparti till en kortlivad regering – finns därmed en klar möjlighet till direkt Wilders-påverkan på politiken.

Att få igenom allt lär dock bli omöjligt i en koalition. Wilders har redan flaggat för att han exempelvis är villig att kompromissa kring partiets fientliga linje mot islam.

Men även i övrigt finns mycket som går på tvärs emot vad tidigare regeringar drivit, både i och utanför landet.

Stopp för Ukraina

Ukraina är ett exempel. Den nuvarande nederländska regeringen har tillhört Kievs starkaste vänner och har bland annat utlovat jaktplan till Ukrainas flygvapen.

Det gillas inte av PVV.

”Vi skickar inte våra pengar och försvarsutrustning som F16-plan till Ukraina utan behåller dem för våra egna väpnade styrkor”, heter det bland annat i PVV:s valmanifest, som granskats av nyhetsbyrån AFP och nyhetssajten EU Observer.

PVV är också emot att ytterligare utöka EU med Ukraina och andra nya medlemsländer.
Den egna armén vill man använda vid gränsen för att stoppa flyktingar och migranter.

Stopp för klimat

Invandringen är överlag ett huvudtema hos PVV. Man vill dra in asylskyddet för syrier eftersom man anser att delar av landet nu är tillräckligt säkert och även dra tillbaka uppehållstillstånd för alla flyktingar som besökt sina hemländer.

PVV vill även kräva arbetstillstånd för personer från andra EU-länder och minska antalet utländska studenter.

Partiet vill också ha en bindande folkomröstning om ett ”nexit” – att Nederländerna ska lämna EU – även om ett sådant utträde för tillfället har väldigt lågt stöd i opinionen.

Man vill också stoppa alla klimatåtgärder, inklusive satsningar på sol- och vindkraft, och i stället bygga kärnkraftverk och öka på utvinningen av olja och gas i Nordsjön.

På önskelistan står även slopat bistånd och stoppat statligt stöd till både kultur och public service.

Oenigt i EU

Vad som verkligen kommer att genomföras är högst osäkert. Mycket skulle kräva omfattande lagändringar både hemma och på EU-nivå.

En drastiskt mer EU-kritisk nederländsk regering skulle samtidigt göra det betydligt svårare för EU-länderna att enas om allt från Ukrainastöd till handel och klimat. Det bäddar i sin tur för att vissa länder kan välja att gå vidare på egen hand med djupare samarbeten och en uppdelning i A- och B-lag.

Nyheter

Tusentals marscherade mot våld mot kvinnor

Kvinnor med masker marscherar med plakat med namnen på kvinnor som har dödats, under den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, i Madrid, Spanien, lördagen den 25 november 2023.


Från USA till Sydamerika och Europa demonstrerade tusentals människor i lördags för att fördöma mäns våld mot kvinnor.
– Gisslet av könsbaserat våld fortsätter att tillfoga alltför många smärta och orättvisa, sade USA:s president Joe Biden i ett uttalande.

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER | Tusentals människor gick ut på gatorna över hela världen i lördags för att på olika sätt uppmärksamma våld riktat mot kvinnor. I Guatemala hedrades 438 kvinnors liv med tända ljus för alla offer, medan tusentals människor i Chile skanderade krav på åtgärder från regeringen för att skydda kvinnor.

Brasilianska aktivister påminde om kvinnomorden genom att ställa ut 722 par skor längs Rio de Janeiros berömda strand Copacabana. Varje par representerade en mördad kvinna under 2022.

I Argentina kombinerades en protest mot våld mot kvinnor med ett stöd för det palestinska folket. Även kontroverser som den tillträdande president Javier Milei har yttrat vävdes in i demonstrationerna. Milei har föreslagit att avskaffa ministeriet för kvinnor, kön och mångfald – med ansvar för att förebygga könsvåld – och har tagit ställning mot abort och lika lön.

I Italien, där ett brutalt mord på en ung kvinnlig student skakat nationen, samlades 50 000 personer i Rom för att uttrycka sin avsky och kräva handling. 102 mord på kvinnor har begåtts i landet fram till november, varav majoriteten utförts av familjemedlemmar eller tidigare partner.

I Turkiet samlades omkring 500 kvinnor i Istanbul, med banderoller med texten ”Vi kommer inte att förbli tysta” och ”Kvinnor är enade och kämpar mot patriarkalt våld”.

Från Istanbul till Paris har kvinnliga aktivister och deras stödjare enats i en gemensam strävan att avskaffa det våld som kvinnor utsätts för. I Frankrike krävde tusentals människor förändring och mer resurser för att bekämpa våld mot kvinnor.

– Vi vill inte räkna de döda längre, sade Maëlle Lenoir, från den feministiska gruppen Nous tous, Alla vi, till reportrar och uppmanade regeringen att ägna mer pengar till att utrota våld mot kvinnor.

Demonstrationerna har satt ljuset på en global angelägenhet och markerar en enad front mot våld mot kvinnor, samtidigt som de påpekar att mycket arbete återstår för att skapa verklig förändring och skydda kvinnors säkerhet och välbefinnande. Krav på förändringar i rättssystemet har höjts, med röster som säger att systemet måste anpassas för att effektivt hantera sexuellt våld och förhindra att många fall läggs ned.

USA:s president Joe Biden kommenterade i ett uttalande våldet som tusentals kvinnor och flickor runt om i världen fortsätter att utsättas för som ett ”avskyvärt brott mot mänskliga rättigheter.”

– Det är en skandal att en av tre kvinnor globalt upplever fysiskt våld, våldtäkt eller förföljelse under sin livstid, sade Joe Biden.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.