I nästa vecka väntas en italiensk domstol meddela om Italien kan stå som målsägande mot frivilligorganisationen bakom räddningsfartyget Iuventas. Innan fartyget beslagtogs 2017 räddade organisationen Jugend Rettet 14 000 liv i Medelhavet. Rättegången mot besättningen har varit kantad av problem, bland annat vad gäller översättning och tolkhjälp.
ITALIEN | Rättegången mot Iuventas besättning har skjutits upp flera gånger och hela processen har kantats av stora problem. Förundersökningen är över 28 000 sidor lång men finns bara tillgänglig på italienska – ett språk de anklagade inte talar.
– Domaren förvägrar oss vår rätt till att försvara oss – och att förstå de anklagelser som riktas mot oss – så att vi kan delta aktivt och få en rättvis rättegång. Det här händer i ett fall som har fått mycket uppmärksamhet, så det är lätt att föreställa sig de fruktansvärda konsekvenserna för människor på flykt [som anklagas för brott], säger Kathrin Schmidt i ett pressmeddelande.
Domstol meddelar beslut nästa vecka
Den italienska regeringen, ledd av högerextrema Giorgia Meloni, menade i december att Italien har tagit skada av Iuventas livräddande aktiviteter och den italienska regeringen lämnade in en stämningsansökan för att själva stå som målsägande i fallet.
Den 10 februari hölls den – enligt ett pressmeddelande från Iuventa – mest intensiva och längsta förhandlingen hittills i domstolen i Trapani på Sicilien. Då avhandlades huruvida Italiens inrikesministerium och premiärministerns kontor kan gå in som målsägande i fallet och stämma Iuventa för de skador man hävdar har åsamkats Italien. Problemen med översättningarna av förundersökningen och tolkhjälpen avhandlades också i förra veckan. Domstolen ska meddela sitt beslut den 25 februari.
Iuventa-besättningens försvarsadvokater har protesterat mot den italienska regeringens önskan om att bli målsägande i fallet. Italiens stämningsansökan är enligt advokaterna full med felaktigheter – både gällande formalia och innehåll – och advokaterna menar att den därmed borde anses ogiltig.
Iuventa räddade livet på 14 000 människor
Med fartyget Iuventa räddade den tyska organisationen Jugend Rettet livet på mer än 14 000 flyktingar i Medelhavet. Den 1 augusti 2017 beordrade italienska myndigheter Iuventa i hamn och konfiskerade fartyget – som sedan dess har legat stilla i Trapani, Sicilien. Besättningen anklagades senare för brott som kan ge 20 års fängelse – bland annat för att ha ”möjliggjort och bidragit till olaglig migration”.
– Europa har förklarat krig mot dem med ”fel” pass, sade Kathrin Schmidt, som är en av de anklagade, till tidningen Syre i november i fjol. Hon menade vidare att hon ser det som högst osannolikt att de kommer att dömas för något i slutändan. Hon beskrev också förundersökningen och anklagelserna mot dem som ett dåligt skämt.
Rättegången mot Iuventas besättning är inte en isolerad händelse utan en del i en större trend där flyktingar och flyktingaktivister kriminaliseras runt om i Europa.
Det finns flera liknande fall: i Grekland står 24 människorättsförsvarare också anklagade för grova brott som kan leda till långa fängelsestraff. De mest namnkunniga av dem är Sara Mardini, syster till Yusra Mardini som simmade i flyktinglaget i OS 2016, och Sean Binder. Nyligen släpptes anklagelserna om spionage mot de 24 anklagade – men övriga brottsanklagelser ligger kvar.
* * *
LÄS MER
EU ger ytterligare en båt till Libyens kustbevakning
Italien fortsätter kritiserat samarbete med Libyen
Migranter hyser hopp om liv i USA trots skärpta regler