Nyheter

Polis stenad till döds efter att ha räddat flickor från könsstympning

Kvinnor från Samburu, Kenya, samlas för en diskussion där de offentligt säger nej till kvinnlig könsstympning.


I en tragisk händelse har en polis dödats efter att ha försökt rädda flickor från kvinnlig könsstympning. Aktivister och ledare har fördömt mordet och ser det som ett allvarligt bakslag i kampen mot könsstympning.

KENYA | Incidenten inträffade när en grupp ungdomar stormade en polisstation och stenade Mushote Boma till döds i Elgeyo Marakwet i västra Kenya, enligt rapporter från den statliga nyhetsbyrån Kenya News Agency. Trots landets lagförbud mot kvinnlig könsstympning fortsätter detta skadliga bruk på vissa platser och utgör en utmaning i landets strävan att utrota det.

Aktivister och ledare har fördömt mordet och ser det som ett allvarligt bakslag i kampen mot könsstympning. Den avlidna polisen hade eskorterat en grupp flickor som hade fallit offer för denna olagliga handling till sjukhuset innan en upprörd folkmassa invaderade stationen och dödade polisen.

Även om kvinnlig könsstympning är förbjudet i Kenya, praktiseras det fortfarande, vanligtvis under skollov, med brutala metoder och verktyg. Incidenten påminner om faran som aktivister och brottsbekämpande tjänstemän möter i deras kamp mot detta grymma bruk.

Krävs engagemang från männen

Tony Mwebia, grundare av Men End FGM Foundation, som arbetar för att engagera män och pojkar i att motverka kvinnlig könsstympning och barnäktenskap, uttryckte sin förfäran över attacken.

– Det är chockerande och nedslående att vi under 2000-talet kan döda en polis som räddar flickor som genomgår den omänskliga handlingen, säger Mwebia. Han betonar vikten av att ändra traditionella attityder som främjar denna praktik, vilket kräver ett förändrat beteende från männen i samhället.

Förutom att fördöma attacken på polisen, poängterade Mwebia behovet av att förändra strategier och att involvera samhället på ett mer effektivt sätt för att stoppa kvinnlig könsstympning. Detta, säger han, kräver inte bara politisk vilja utan också aktivt deltagande och engagemang från männen i samhället.

– De får höra att snittet gör kvinnor mer mogna och undviker promiskuitet. De får också veta att de kommer att förlora all respekt inom samhället genom att gifta sig med en oklippt kvinna. Det är därför de kan döda vem som helst, inklusive en polis, som lägger sig i könsstympningen, säger Mwebia.

Modiga flickors motstånd

Medan fallen av kvinnlig könsstympning minskar på grund av modiga flickors och kvinnors motstånd, betonar experter vikten av att engagera de äldre i samhället för att ändra kulturella normer och därmed stoppa bruket på ett mer effektivt sätt.

Mwebia säger att kriget mot kvinnlig könsstympning endast kommer att vinnas om ”vi inte slösar resurser på konferenser utan ändrar våra strategier”.

– Det finns politisk välvilja, direkt från landets högsta ledning. Men tystnaden från män kommer att vara den största barriären.

***
Läs även:
Gambia: Backlash i arbetet mot kvinnlig könsstympning
Hon vill skapa fristad för flickor som riskerar könsstympning

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.