Runt om i världen gick människor som har drabbats av skyhög inflation och ekonomisk kris ut på gatorna på 1 maj för att kräva bättre villkor. Tiotusentals demonstrerade mot höjd pensionsålder i Frankrike, i Sydkorea krävde fackligt aktiva högre löner och i Turkiet försökte demonstranter ta sig till Taksimtorget där demonstrationer har varit förbjudna i flera år. I Iran greps många fackligt aktiva inför 1 maj.
1 MAJ | Omkring 35 personer greps när en demonstration försökte ta sig till Taksimtorget i Istanbul på 1 maj. I flera år har demonstrationer hindrats från att manifestera där med hänvisning till säkerheten. Torget har en stor historisk betydelse för den turkiska fackliga rörelsen – det var här som mellan omkring 30–40 demonstranter sköts ihjäl på 1 maj 1977. Efter den turkiska militärkuppen 1980 förbjöds 1 maj-firande på Taksimtorget i många år. Sedan en tid tillbaka har regeringen med Recep Tayyip Erdogan i spetsen på nytt infört förbud för demonstrationer här. Arzu Çerkezoğlu, ordförande för det turkiska fackförbundet DİSK sade i ett tal i Maltepe i Istanbul att turkarna, som går till val om två veckor, står inför valet mellan ”despotism och friheter”.
– Vi ska tillsammans göra oss av med detta grymma system. Låt oss lova varandra att vi kommer att eliminera tyrannernas styre, sade hon med hänvisning till det styrande AKP (Rättvise- och utvecklingspartiet),rapporterar Turkish Minute.
I Sydkorea gick uppemot 100 000 arbetare ut och demonstrerade i vad som beskrivs som den största 1 maj-protesten sedan covid-19-pandemin slog till 2020.
– Priset på allt har ökat, förutom våra löner. Höj våra minimilöner. Sänk vår arbetstid, ropade en demonstrant från podiet vid en av protesterna i Sydkoreas huvudstad Seoul, rapporterar nyhetsbyrån AP.
I Frankrike är ilskan mot pensionsreformen fortsatt intensiv, efter att president Emmanuel Macron i mars i år pressade igenom en höjning av pensionsåldern från 62 till 64. I Paris, i närheten av Place de la République, hade en piñata-liknande ballong med Macrons och inrikesministern Gérald Darmanins ansikten på hängts upp, som förbipasserande kunde smälla till. I Paris, Lyon och i Nantes sköt polis tårgas mot en mindre grupper av demonstranter som ska ha kastat sten eller annat på polisen, rapporterar France 24. Mellan 500 000 till en miljon förväntades delta i 1 maj-demonstrationer runt om i landet.
I Iran rapporteras så många som 50 fackliga aktivister har gripits i flera provinser inför 1 maj, enligt Iran International. En som greps under 1 maj är Ata Babakhani som tidigare var medlem i Teherans bussarbetarfack. Enligt Human Rights Activists News Agency greps han av säkerhetsstyrkor som också genomsökte hans hem. Enligt Iran International ägde flera demonstrationer rum i Teheran, och andra städer, men framför allt av arbetare som har gått i pension.
I Jakarta City i Indonesien stod användningen av underleverantörer i fokus för flera fackliga protester. Det blir allt vanligare att arbetare inte anställs direkt av ett företag utan att det blir underleverantörer som står som arbetsgivare. Dessutom krävde tiotusentals högre minimilöner.
– Outsourcing är som modernt slaveri medan låga löner orsakar strukturell och systematisk fattigdom, sade Laborpartiets ordförande Said Iqbal under en demonstration, rapporterar Jakarta Globe.
I Libanon demonstrerade medlemmar av kommunistpartiet och fackligt aktiva. Även kvinnliga migrantarbetare som jobbar i libanesiska hem, ofta under mycket svåra villkor, demonstrerade i Beirut, rapporterar Al Jazeera.
I Sri Lanka höll politiska partier och fackförbund demonstrationer med udden riktad mot de åtstramningsåtgärder och ekonomiska reformer som är en del av de villkor som Internationella valutafonden har ställt som krav på landet för att få lån – liksom Libanon är Sri Lanka hårt drabbat av en ekonomisk kris, som beskrivs som den värsta i Sri Lankas historia, rapporterar AP.
* * *
LÄS MER
Sydafrikanska arbetare kräver levnadslöner
Turkisk domstol ger arbetare rätt
Arbetare kämpar för att få ekonomin att gå ihop