Intro

Runt om i världen gick människor

som har drabbats av skyhög inflation och ekonomisk kris ut på gatorna på 1 maj för att kräva bättre villkor. Tiotusentals demonstrerade mot höjd pensionsålder i Frankrike, i Sydkorea krävde fackligt aktiva högre löner och i Turkiet försökte demonstranter ta sig till Taksimtorget där demonstrationer har varit förbjudna i flera år. I Iran greps många fackligt aktiva inför 1 maj.
Bella Frank gör ett svep över 1 maj världen över.

Afghanska kvinnor protesterade på lördagen i Kabul och skanderade bland annat att ”det afghanska folket är talibanernas gisslan.” Kvinnorna krävde att det internationella samfundet inte ska erkänna talibanerna som de facto styr landet sedan 2021. Detta med anledning av ett FN-möte i Doha under måndagen och tisdagen.
Läs Kvinnoprotest i Kabul mot erkännande av talibanerna

På ledarplats skriver Mattias Gönczi om Ukrainska flyktingars stuation i Sverige: ”Att ha ett system som tvingar barn ner på knäna och ungdomar över gränsen för självmord. Vi måste vara bättre än så. Låt alla som kommer nu veta att de är trygga, att de kan bygga sina liv här. Låt ukrainarna få stanna permanent. Sen kan ni gå ut och titta på militärparaderna om ni vill. För då har vi i alla fall något att vara stolta över.”
Läs Systemet vi skapat

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör
 

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.