Intro

Runt om i världen gick människor

som har drabbats av skyhög inflation och ekonomisk kris ut på gatorna på 1 maj för att kräva bättre villkor. Tiotusentals demonstrerade mot höjd pensionsålder i Frankrike, i Sydkorea krävde fackligt aktiva högre löner och i Turkiet försökte demonstranter ta sig till Taksimtorget där demonstrationer har varit förbjudna i flera år. I Iran greps många fackligt aktiva inför 1 maj.
Bella Frank gör ett svep över 1 maj världen över.

Afghanska kvinnor protesterade på lördagen i Kabul och skanderade bland annat att ”det afghanska folket är talibanernas gisslan.” Kvinnorna krävde att det internationella samfundet inte ska erkänna talibanerna som de facto styr landet sedan 2021. Detta med anledning av ett FN-möte i Doha under måndagen och tisdagen.
Läs Kvinnoprotest i Kabul mot erkännande av talibanerna

På ledarplats skriver Mattias Gönczi om Ukrainska flyktingars stuation i Sverige: ”Att ha ett system som tvingar barn ner på knäna och ungdomar över gränsen för självmord. Vi måste vara bättre än så. Låt alla som kommer nu veta att de är trygga, att de kan bygga sina liv här. Låt ukrainarna få stanna permanent. Sen kan ni gå ut och titta på militärparaderna om ni vill. För då har vi i alla fall något att vara stolta över.”
Läs Systemet vi skapat

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör
 

Intro

Tusentals marscherade mot våld mot kvinnor

på gatorna över hela världen i lördags för att på olika sätt uppmärksamma mäns våld riktat mot kvinnor. Demonstrationerna har satt ljuset på en global angelägenhet och markerar en enad front mot våld mot kvinnor, samtidigt som de påpekar att mycket arbete återstår för att skapa verklig förändring och skydda kvinnors säkerhet och välbefinnande. Krav på förändringar i rättssystemet har höjts, med röster som säger att systemet måste anpassas för att effektivt hantera sexuellt våld och förhindra att många fall läggs ned. USA:s president Joe Biden kommenterade i ett uttalande våldet som tusentals kvinnor och flickor runt om i världen fortsätter att utsättas för som ett ”avskyvärt brott mot mänskliga rättigheter.”
Läs Tusentals marscherade mot våld mot kvinnor

En nyligen publicerad rapport från Oxfam visar på ojämlikhetens pris för klimatkrisen. Den rikaste procenten av världens människor släppte ut lika mycket koldioxid som de fattigaste fem miljarderna som utgör 66 procent av världens befolkning. Deras utsläpp, från livsstil till investeringar, kommer överskrida de säkra gränserna för global uppvärmning med över 22 gånger år 2030, och kan leda till 1,3 miljoner dödsfall, enbart till följd av kraftigare värmeböljor. Att visa på denna ojämlikhet kan vara nyckeln till att mildra klimatkrisen och främja ett gott liv för alla. Och klimaträttvisa kommer att stå högt på agendan när klimattoppmöte COP28 startar i Förenade Arabemiraten den 30 november.
Läs En procent av världens rika står för mer koldioxidutsläpp än de fattigaste 66 procenten

På ledarplats skriver Lennart Fernström att ”för mer än 400 miljarder skulle vi kunna genomföra enorma energisparåtgärder och bygga en massa förnybara kraftverk. Kraftverk som går att få upp snabbt och som har en helt annan driftsäkerhet än de evigt stillastående kärnkraftverken. Regeringen har inte förstått att klimatkrisen är här och nu, 1,5 grader är redan kört och vi rusar mot en ökning på en bra bit över 2 grader”.
Läs En populistisk nedmontering av miljöpolitiken

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

Intro

”Livet är så vackert utan ljudet av drönare”

Det säger en pojke i ett klipp på sociala medier på fredagsförmiddagen, några timmar efter att den temporära vapenvilan mellan Israel och Hamas trädde i kraft. Han hoppas på en evig vapenvila.

Den vapenvila som nu är i kraft är bara fyra dagar lång men innebär ett andrum. För Gazas befolkning som slipper israeliskt bombardemang för första gången sedan Hamas attack den 7 oktober. Och för 13 familjer i Israel vars mardröm, om inte är över så ändå kanske börjar närma sig ett slut, när deras anhöriga släpps från fångenskapen i Hamas tunnlar. 

Ahmed från Gaza City säger att han ser fram emot att kunna sova utan rädsla för att dödas under natten och att den fyra dagar långa vapenvilan innebär en chans att andas:

– Du kan sova i fyra dagar i rad. Sömn har blivit ett privilegium i Gaza, säger han till den israeliska tidningen Haaretz. 

I Israel har familjer nu fått reda på vilkas anhöriga som står på dagens lista om 13 ur gisslan – sammanlagt uppskattas 240 israeler ha förts bort – som ska släppas. För Keren Schem har veckan varit som rysk roulette. Hon hoppas att hennes dotter, Mia Schem, ska släppas:

– De talar om barn och deras mödrar så jag tror inte att Mia kommer att komma ut i dag, imorgon eller ens dagen efter. Men jag ber att hon gör det för ingen vet egentligen. 

I dag ska också 39 palestinska kvinnor och tonåriga pojkar släppas ur israeliska fängelser. Sammanlagt uppskattas omkring 8 300 palestinier hållas fängslade av Israel, och omkring 3 000 av dessa hålls inte för något brott de har begått utan för vad Israel anser att de kommer att begå i framtiden, i så kallat administrativt förvar. Ett system som innebär att palestinier kan fängslas på obestämd framtid utan rättegång. 

Mer om vapenvilan och utbytet av gisslan och fångar kan du läsa här. 

I dagens nummer av Tidningen Global kan du också läsa om hur abortförbudet på Filippinerna drabbar kvinnor och flickor hårt – tusen kvinnor uppskattas dö av komplikationer av olagliga och osäkra aborter årligen. För några år sedan försökte en aborträttsorganisation få till stånd en avkriminalisering. Om det kan du läsa mer om i Arbetet för mänskliga rättigheter i Filippinerna ”måste skyddas”.

Ett år efter att VM i herrfotboll avslutades har många migrantarbetare som gjorde evenemanget möjligt varken fått sina löner utbetalda eller fått ersättning för olika former av missförhållanden. Amnesty International uppmanar nu såväl Qatar som Internationella fotbollförbundet Fifa att agera.

Dessutom: Maria Ferm skriver i dagens krönika om hur det nya mediestödet, vars slutliga utformning fortfarande är oklar, kommer att slå hårt mot den mediala mångfalden och mot det demokratiska samtalet. 

Detta och mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Bella Frank
Vikarierande redaktör

Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.