Nyheter

Kvinnoprotest i Kabul mot erkännande av talibanerna

Kvinnor samlades till en demonstration i huvudstaden Kabul  på lördagen och skanderade slagord mot talibanerna: ”Vi kämpar, vi dör, vi får våra rättigheter”.

Afghanska kvinnor protesterade på lördagen i Kabul och skanderade bland annat att ”det afghanska folket är talibanernas gisslan.” Kvinnorna krävde att det internationella samfundet inte ska erkänna talibanerna som de facto styr landet sedan 2021. Detta med anledning av ett FN-möte i Doha under måndagen och tisdagen.

AFGHANISTAN | FN:s generalsekreterare António Guterres betonade på fredagen att talibanerna inte är inbjudna till FN-mötet i Doha i Qatar som hålls den 1–2 maj. De som är inbjudna är olika länders särskilda sändebud till Afghanistan.

– Generalsekreteraren har inte bjudit in de facto-myndigheterna, förklarade FN:s talesperson Stephane Dujarric i ett uttalande, rapporterar Reuters.

Kvinnor i Afghanistan, som på lördagen gick ut på gatorna, oroas över att omvärlden har visat tecken på att vilja erkänna talibanstyret. Ett sådant tecken kom från FN:s vice generalsekreterare Amina Mohammed som  i måndags sade att det kommande mötet i Doha kunde innebära steg mot ”ett principiellt erkännande – med andra ord, det finns villkor”.

Enligt FN:s talesperson Dujarric ska mötet alltså inte ha det syftet utan istället fokusera på hur det internationella engagemanget kan stärkas kring ”gemensamma mål för en hållbar väg framåt” om Afghanistan.

Afghanska kvinnors rätt talibanernas ”gisslan”

Under lördagen gjorde de afghanska kvinnliga demonstranterna ett uttalande mot alla steg som kan leda till ett erkännande av talibanerna. I uttalandet skriver kvinnorna att talibanerna har tagit kvinnors rättigheter som gisslan för att få till stånd ett avtal med det internationella samfundet, rapporterar Rukshana Media.

I uttalandet uppmanas FN och det internationella samfundet till att ge genuint stöd till de afghanska kvinnornas krav, liksom att genomföra samtal och förhandlingar om Afghanistan tills dess att kvinnors rättigheter respekteras. Demonstranterna sade också att om FN och medlemsstater erkänner talibanerna blir de medskyldiga till människorättsbrotten och ”processen av terrorism i Afghanistan”.

Protest i Kabul upplöstes av talibaner

Kvinnor samlades till en demonstration i huvudstaden Kabul strax efter 13.00 på lördagen och skanderade slagord mot talibanerna: ”Vi kämpar, vi dör, vi får våra rättigheter”. ”Att erkänna talibanerna är en skamfläck för världen”, och ”Talibanerna begår brott, världen stöttar dem”.

Enligt demonstranten Shamayel Tawana som Rukshana Media har talat med var syftet med demonstrationen att uttrycka sitt motstånd mot ett erkännande av talibanerna. Hon förklarade att de hann protestera i ungefär en halvtimme innan talibaner gick till attack mot dem och upplöste demonstrationen.

Enligt en anonym demonstrant ska talibanska styrkor ha använt nedsättande språk mot dem och kallat dem ”vilda prostituerade” när de upplöste demonstrationen. Samma kvinna uttryckte besvikelse gentemot afghanska män:
– Afghanska män har varit tysta om den barbariska gruppens grymhet, och bara kvinnor och flickor protesterar.

Talibanförbud fördöms av FN:s säkerhetsråd

Flickor och kvinnor har regelbundet gått ut i offentliga protestera mot talibanerna ända sedan de tog över makten i landet på nytt i augusti 2021. Talibanerna har förbjudit tonårsflickor och kvinnor från att studera, och har förbjudit kvinnor från att jobba med icke-statliga organisationer och nu senast tidigt i april förbjöd talibanerna kvinnor att arbeta för FN-organ i landet.

I torsdags fördömde FN:s säkerhetsråd det senaste förbudet mot kvinnor. Resolutionen beskriver förbudet som ”utan motstycke i Förenta nationernas historia” och att förbudet för kvinnor att jobba för FN ”undergräver mänskliga rättigheter och humanitära principer”, rapporterar Reuters.

Talibanerna hävdar att förbudet mot kvinnor att jobba inom humanitära organisationer och FN-organ är en ”inhemsk fråga”. Vad gäller kvinnors utbildning har talibaner som Mawlawi Abdul Jabbar Saqib, chef för talibanernas utbildningsdepartement i provinsen Ghor, sagt att ”modern utbildning” är inte är ”obligatorisk för kvinnor”.

* * *
LÄS MER

Afghanska kvinnor protesterade för rätt till utbildning
FN rasar mot talibanbeslut om kvinnoförbud
Hård kritik av talibanförbud mot kvinnors utbildning

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.