Nyheter

Afghanska kvinnor söker sig till koranskolor

Afghanska flickor i en religiös skola i Kabul, Afghanistan, augusti 2022.

AFGHANISTAN | Kvinnor och flickor som har förbjudits att studera söker sig nu till koranskolor i Afghanistan för att få någon form av utbildning. Enligt RFE/RL:s radiokanal Azadi har tusentals tonåriga flickor skrivit in sig i talibandrivna koranskolor.

– Vi vill att våra vanliga skolor ska öppnas. Förutom religionskunskap vill vi också studera andra ämnen, säger Zohra Jalali som gick sista året i skolan när talibanerna tog makten i landet i augusti 2021. Hon vill bli läkare men har, liksom alla landets kvinnor, sedan i december 2022 förbjudits från att studera på universitet.

På koranskolorna får eleverna lära sig att läsa och memorera koranen. Koranen är dock skriven på arabiska, som inte talas av många i Afghanistan. Talibanerna vill få bort den moderna sekulära utbildningen i landet, framför allt för kvinnor.

Chefen för talibanernas utbildningsdepartement i provinsen Ghor, Mawlawi Abdul Jabbar Saqib, säger att ”modern utbildning är inte obligatorisk för kvinnor”, rapporterar Radio Azadi på RFE/RL:s hemsida.

Alla islamiska lärde håller dock inte med om denna tolkning, vissa anklagar talibanerna för att hjärntvätta en ung generation genom att ersätta sekulära skolor med koranskolor.

– Vi behöver modern utbildning lika mycket som vi behöver bröd och vatten, säger en islamisk lärd i provinsen Nimruz till Radio Azadi som talar anonymt på grund av rädsla för hämndaktioner, och fortsätter:

– Vi måste ha kvinnliga läkare. Vi behöver också kvinnliga ingenjörer och lärare.

* * *
LÄS MER:

Afghanska kvinnor protesterade för rätt till utbildning
Hård kritik av talibanförbud mot kvinnors utbildning
Aminulhaq Mayel: Glöm inte bort Afghanistan

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev