Nyheter

Fem döda och många skadade i israelisk räd

En skadad palestinier bärs in på ett sjukhus i Jenin, strider mellan den israeliska armén och väpnade palestinier pågick i upp till åtta timmar på måndagen.

Fem palestinier, varav en femtonårig pojke, dödades i strider som bröt ut när Israels militär genomförde en räd mot Jenins flyktingläger på ockuperade Västbanken på måndagen. Över 90 palestinier uppges ha skadats liksom sju israeliska soldater.

ISRAEL–PALESTINA | Striderna mellan den israeliska armén och palestinska väpnade män pågick i åtta timmar och beskrivs som de mest intensiva på flera år. Fyra ambulanser ska också ha attackerats av israelisk militär uppger Palestine Red Crescent Society (PRCS) för Al Jazeera. Enligt röda halvmånens talesperson Nibal Farsakh besköts ambulanserna med skarp ammunition när de försökte undsätta skadade palestinier, varav flera var allvarligt skadade. Enligt Al Jazeera ska 22 palestinier ha livshotande skador. Femtonåriga Ahmed Saqr, liksom fyra palestinska män dödades.

Israel använde under måndagen stridshelikoptrar i striderna, vilket var första gången på många år som dessa sattes in. Den Palestinska myndigheten fördömer den israeliska räden som en ”israelisk aggression mot Jenin [som] är en allvarlig, farlig eskalering och måste upphöra omedelbart.”, rapporterar BBC.

– Det är ett kriminellt krig som den mycket välutrustade israeliska armén för mot palestinska civila i Jenin. Vi pratar om en armé som använder Apachehelikoptrar, F-16-stridsflyg, bepansrade fordon, obegränsat med krut i praktiken i Jenins flyktingläger och staden Jenin, säger Mustafa Barghouti, generalsekreterare för det palestinska partiet Palestinian National Initiative, till Al Jazeera.

Vill skicka stridsflyg och stridsvagnar

Israels högerextrema finansminister Bezalel Smotrich uppmanade på måndagen att den israeliska militären ska ersätta så kallade ”kirurgiska” attacker med en bredare och mer omfattande operation på Västbanken.
– Tiden har kommit för att skicka in flyg och stridsvagnar för att skydda våra soldaters liv, sade han, rapporterar The Times of Israel.

Striderna på måndagen inträffade samtidigt som ledare från terrorstämplade Islamiska Jihad och Hamas besökte Iran för samtal kring landets stöd till organisationerna.

I en israelisk räd mot Jenins flyktingläger i januari i år dödades nio palestinier. Det var också under en israelisk räd i Jenin i maj 2022 som den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh sköts ihjäl av en israelisk soldat. Hittills i år har 161 palestinier dödats på Västbanken och i Gaza, och 21 israeler har dödats.

* * *
LÄS MER
Nio palestinier dödade i israelisk militärräd
Al Jazeera-journalist ihjälskjuten i Jenin
Inhuman behandling av palestinska barn i israeliska fängelser

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.