Nyheter

Mer pengar behövs för klimatomställningen

Barbados premiärminister Mia Mottley och hennes ekonomiska rådgivare Avinash Persaud vill se radikala åtgärder för att förhindra världen från att drunkna av havsnivåhöjningar.

Det är inte miljardtals dollar som behövs för klimatomställningen – utan biljoner. ”Världen drunknar”, menar klimatforskaren Avinash Persaud som är ekonomisk rådgivare till Barbados premiärminister.

FRANKRIKE | Stigande havsnivåer gör att flera länder riskerar att ”drunkna” inom kort, menar experten Avinash Persaud som är ekonomisk rådgivare år Barbados premiärminister Mia Mottley. Rapporterna om att många ö-nationer snart kommer att vara obeboeliga har avlöst varandra de senaste åren. Men trots det har världen svårt att enas om radikala åtgärder.

I veckan som kommer håller Frankrikes president Emmanuel Macron i ett klimatmöte i Paris. Där kommer Mia Mottley och Avinash Persaud presentera ett förslag på hur klimatkrisen ska hanteras.

Vill reformera Världsbanken, IMF

De föreslår bland annat att fattiga länder som är hårt drabbade av klimatkrisen ska få sina skulder nedskrivna och en tredubbling av stödet som går till att lindra konsekvenserna av klimatkrisen.

De vill även reformera Världsbankens, Internationella Valutafondens och andra tongivande institutioners sätt att arbeta och möjligheten att samarbeta med den privata sektorn.

– Den privata sektorn måste vara delaktig. Summorna som behövs är för stora för utvecklingsländernas ekonomier men privata företag skulle klara av det, säger Avinash Persaud till The Guardian.

* * *
LÄS MER
Frågan om finansiering i fokus inför klimatmötet
Klimaträttegångar sveper över världen
Kritiska lägen för klimatet – här finns hoppet

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.