Nyheter

Qatar och Fifa har ännu inte kompenserat migrantarbetare

Migrantarbetare från Pakistan i oktober 2022.

Sex månader efter herr-VM i fotboll har många migrantarbetare i Qatar ännu inte kompenserats för de missförhållanden de har utsatts för eller fått sina löner utbetalda. Människorättsorganisationen Human Rights Watch menar att detta visar på att Qatars reformer kring arbetsrätten är ”otillräckliga” och att landet liksom Fifa måste agera.

QATAR | Human Rights Watch betonar att fotbolls-VM för herrar Qatar i slutet av förra året lämnar efter sig ett ”skamligt arv” gällande mänskliga rättigheter. Detta då migrantarbetare inte har kompenserats för missförhållanden de har utsatts för när de har byggt infrastrukturen inför fotbolls-VM, som löner som inte har betalats ut, eller då migrantarbetare har dött under oförklarliga omständigheter när de jobbade inför turneringen.

– Qatariska myndigheter och Fifa-ledare har upprepat hävdat att existerande system och policy i Qatar skyddade migrantarbetare från lönestölder och andra utbredda missförhållanden, säger Michael Page, vice chef för organisationens Mellanösternavdelning. Han fortsätter:

– Men bevisen har på nytt visat på deras missledande påståenden, som de skamlöst använde för att avfärda kritik när Qatar stod i det internationella strålkastarljuset.

Fortsatta missförhållanden efter VM

Inför VM som pågick mellan den 20 november till den 18 december 2022 varnade fack och experter för att det fanns en allvarlig risk för att migrantarbetare skulle fortsätta tvingas jobba under missförhållanden även efter VM:s strålkastarljus hade släckts. Och efter att den sista matchen spelades har byggindustrin i landet sett en minskad efterfrågan vilket spiller över på migrantarbetarna.

Valet av Qatar som värd för fotbolls-VM för herrar har hela tiden varit kontroversiellt och villkoren för de många migrantarbetarna som har byggt fotbollsarenorna liksom annan infrastruktur, hotell och tunnelbana har uppmärksammats i många år av fackliga organisationer liksom människorättsorganisationer. Familjer till de många arbetare som har avlidit under eller i samband med jobbet väntar ännu på ersättning:

– Sex månader efter att VM 2022 slutat finns ingen kompensation för tidigare stöld av löner och dödsfall bland migrantarbetarna som möjliggjorde matcherna i sikte, istället har Qatar ordförandeskapet för [ILO:s] Internationella arbetskonferens, och Fifa njuter av miljarder av dollar i intäkter, säger Michael Page.

Migrantarbetare fångna i moment-22

Qatar tilldelades värdskapet 2012. Efter upprepad kritik mot landets behandling av migrantarbetare genomförde landet vissa reformer i arbetsrätten, bland annat förändringar i det så kallade kafalasystemet som innebar att migrantarbetare knöts hårt till den arbetsgivare genom vilken hen hade fått sitt arbetstillstånd.

Kafalasystemet innebar stora begränsningar i arbetarnas fri- och rättigheter och låste fast migrantarbetarna. Även vid eländiga arbetsförhållanden och uteblivna löner var migrantarbetarna tvingade att stanna hos arbetsgivaren för att inte riskera att förlora arbetstillståndet. 2020 meddelade Qatars emir Tamim Bin Hamad att kafalasystemet skulle skrotas.

Men Human Rights Watch larmar nu om att migrantarbetare fortfarande hindras från att söka andra jobb, enligt organisationen krävs fortfarande i praktiken att en migrantarbetare får skriftligt tillstånd från sin arbetsgivare för att få söka andra jobb. Human Rights Watch hänvisar till fem fall som de har dokumenterat där företag som inte kunde erbjuda migrantarbetarna arbete eller betala ut deras löner ändå förvägrade arbetarna att söka andra jobb genom att neka dem de papper som krävs. De arbetare som har innestående löner eller semesterersättning är fångna i ett moment 22, om de återvänder hem riskerar de att förlora sina pengar, men stannar de kvar kan de få vänta länge på mer jobb i stor osäkerhet.

– Mitt företag använder mindre än en fjärdedel av sina 60 anställda. Resten av oss är bara i våra rum hela dagarna, säger en arbetare – som väntar på att få motsvarande drygt 200 000 svenska kronor utbetalade till sig – till Human Rights Watch.

– Det är nedslående hur regeringar och organisationer som hävdar att de främjar arbetares rättigheter belönar Qatar som en internationell förkämpe för arbetsrätten istället för att fokusera på att se till att migrantarbetare skyddas från missförhållanden och att de kompenseras, säger Michael Page på Human Rights Watchs hemsida.

* * *
LÄS MER
”Modernt slaveri” för migrantarbetare i Qatar
Migrantarbetare protesterade i Qatar – flera har deporteras
Krav på Fifa att ersätta migrantarbetare i Qatar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.