Nyheter

Abortdom i Polen fördöms: ”ett farligt prejudikat”

Justyna Wydrzyńska (i mitten) talar med reportrar i Warszawa på tisdagen i samband med att hon dömdes för att ha hjälpt en kvinna som befann sig i en våldsam relation med abortpiller.

Den polska kvinnan Justyna Wydrzynska dömdes på tisdagen till åtta månaders samhällstjänst för att ha hjälpt en annan kvinna till abort genom att ge henne abortpiller. Abort är nästan helt förbjudet i Polen och Justyna Wydrzynska tros vara den första aktivisten att dömas för att ha hjälpt en kvinna till abort. Amnesty International fördömer domen.

POLEN | Demonstranter protesterade utanför rätten i Warszawa i samband med domen, de bar på plakat med budskapet Jak Justyna, Jag är Justyna, bland annat.

– Fallet skapar ett farligt prejudikat i Polen där abort är nästan helt förbjudet och ger en isande ögonblicksbild av konsekvenserna av sådana inskränkande lagar, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard efter domen.

Justyna Wydrzynska kommer att överklaga domen. Hon åtalades för att ha bistått någon annan att göra abort och för att olagligt ha ”marknadsfört” medicin utan tillstånd, rapporterade Human Rights Watch i somras.

Justyna Wydrzynska: Ville hjälpa

I rätten förklarade hon att hon hade skickat abortpiller till en gravid kvinna som sökte hjälp eftersom hon befann sig i en våldsam relation. Den gravida kvinnan hade planerat att resa till Tyskland för abort men tvingades ställa in resan på grund av covid-19-restriktioner, istället sökte hon hjälp via nätet.

Justyna Wydrzynska jobbar för aborträttsorganisationen Abortion Dream Team och skickade henne abortpillren. Dessa upptäcktes dock av kvinnans partner som beslagtog dem och gjorde en polisanmälan.

– Jag drevs av en önskan att hjälpa när ingen annan ville eller kunde hjälpa, sade Justyna Wydrzynska i rätten, rapporterar BBC som hänvisar till den polska hemsidan Oko press.

Den gravida kvinnan använde aldrig pillren, men fick senare ett missfall.

Agnès Callamard: Domen måste hävas

Amnesty International anser att Justyna Wydrzynska aldrig borde ha åtalats eftersom, menar människorättsorganisationen, det hon gjorde inte borde vara brottsligt:

– Genom att stötta en kvinna som bad om hjälp visade Justyna medkänsla. Genom att försvara rätten till säker abort i Polen visade Justyna mod. Dagens fega dom visar inget av det. Domen måste hävas, säger Agnès Callamard på Amnesty Internationals hemsida.

Sedan 2020 är abort i Polen bara tillåtet när graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest eller då den gravidas liv är i fara. De hårda lagarna innebär också att läkare kan vara ovilliga att utföra abort även vid de få tillfällen det är tillåtet.

Enligt BBC tros det här fallet vara första gången en person döms för medhjälp till abort som inte är en läkare eller en familjemedlem. I länder som Nordirland och USA har familjemedlemmar i flera fall polisanmälts och åtalats för hjälp med abortpiller.

* * *
LÄS MER
Svårt för ukrainska kvinnor att få abort i Polen
Mordåtal mot kvinna för abort läggs ner
Dotter och mamma åtalas för abortrelaterat brott i USA

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.