Nyheter

Facktopp sparkas efter mutanklagelser

Internationella fackliga samorganisationen Ituc har inte längre förtroende för sin generalsekreterare Luca Visentini som nu sparkas.

QATARGATE | Internationella fackliga samorganisationen Ituc har inte längre förtroende för sin generalsekreterare Luca Visentini som nu sparkas. Luca Visentini greps i december förra året misstänkt för att ha tagit emot mutor med koppling till mutskandalen med koppling till EU-parlamentet, den så kallade Qatargate, som då avslöjades.

Visentini, som nekar till att ha tagit emot mutor, fick i mitten av december kliva åt sidan som generalsekreterare. Den vice generalsekreteraren Owen Tudor har sedan dess tagit över hans arbetsuppgifter och Ituc ska nu sammankalla till en extra kongress för att välja en ny ordinarie generalsekreterare.

På mötet i lördags beslutades att en tydlig antikorruptionspolicy och uppförandekod inom Ituc ska utarbetas. Itucs ordförande Akiko Gono konstaterar att organisationen har tagit stor skada av händelserna trots att inga bevis för påverkan på Itucs arbete har hittats. 

– Vi kommer att arbeta intensivt för att göra nödvändiga förändringar samtidigt som vi fortsätta att kämpa för arbetares rättigheter, social rättvisa och jämlikhet i alla delar av världen, säger Akiko Gono i ett uttalande på Itucs hemsida.

* * *
LÄS MER:
Facktopp kliver temporärt åt sidan efter mutanklagelser
Facklig ledare och EU-topp misstänks i muthärva
Arbetare kämpar för att få ekonomin att gå ihop

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.