Nyheter

330 döda i striderna i Sudan

Rök ses i Khartoum, Sudan, onsdagen den 19 april 2023.

Omkring 330 människor uppges ha dödats sedan stridigheter bröt ut i Sudans huvudstad Khartoum och andra platser i landet i lördags mellan de två generalerna Abdel Fattah al-Burhan och Mohammed Hamdan Dagalo. Civila har också drabbats hårt av brist på förnödenheter som mat, vatten och el, samtidigt som högtiden eid al-fitr nu inleds.

SUDAN | 330 personer har dödats och omkring 3 200 har skadats i Sudan sedan striderna bröt ut i helgen uppger Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på torsdagen. Tedros Adhanom Ghebreyesus fördömer ”alla förluster av liv, särskilt attacker på civila och mot sjukvården”. Han larmar också om att hälsokliniker på vissa ställen har ockuperats av stridande och skriver i ett uttalande på Twitter att attacker mot sjukvården är ett ”uppenbart brott mot internationell rätt och mot rätten till hälsa – de måste upphöra!”.

Den heliga fastemånaden ramadan avslutas på torsdagen och högtiden eid al-fitr tar vid, en högtid som brukar firas med reflektion, bön i moskén liksom besök hos släktingar och vänner med sötsaker som har förberetts i förväg. Nu har de hårda striderna mellan general al-Burhan som leder Sudans reguljära armé och Dagalo som leder de paramilitära och ökända Rapid Support Forces hindrat firandet av den sista veckan av ramadan och eid al-fitr. Många lider brist på grundläggande förnödenheter som mat och vatten förklarar civila som BBC har talat med:

– Vi har bara tillräckligt med mat för två dagar, säger Nisreen Al-Saim till BBC som berättar att familjen nu försöker ransonera portionerna för att få maten att räcka längre.

I norra Khartoum rapporteras en viktig vattenanläggning ha beskjutits, och en civil kvinna i närheten, Hind, berättar att hon och hennes familj på grund av de många avbrotten av vattenförsörjningen måste dricka den majsbaserade drycken abri – en sudanesisk dryck som brukar användas under ramadan. Många affärer är stängda och enligt Hind börjar det fåtal bagerier som har hållit öppet fått brist på mjöl. På vissa håll har de få affärer som är öppna fått slut på sitt sortiment och vissa har ökat priserna på varor som ägg, kött och drycker.

– Vissa har fördubblat sina priser vilket är fruktansvärt, medan andra ger bort mat gratis för att hjälpa folk i behov, säger Shakir från Khartoum till BBC.

– Vi hoppas att den här konflikten tar slut snart men lagren minskar och familjer måste minska sin dagliga konsumtion om de vill överleva det här, lägger han till.

Kroppar på gator, svårt att ta sig till sjukhus

Läget förvärras också av att FN:s matprogram WFP har stoppat sina insatser i Sudan efter att tre medarbetare dödades söndagen den 16 april i Darfur-regionen. Enligt FN var två tredjedelar av Sudans befolkning redan tidigare i år i behov av humanitära insatser:

– Sudan upplever redan stora ekonomiska svårigheter och matlager i hemmen kommer inte vara tillräckliga oavsett hur stora de är, säger Abla Karrar, en talesperson för koalitionen Forces for Freedom and Change som  bildades 2019 under demokratiprotesterna som senare det året fick militären att avsätta diktatorn Omar al-Bashir.

General Mohammed Hamdan Dagalo
General Mohammed Hamdan Dagalo. Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Även sjukhusen i Khartoum är hårt drabbade av striderna. Upprepade elavbrott innebär stora faror för intensivvårdspatienter och nyfödda spädbarn i kuvös. Dessutom är det svårt för boende i huvudstaden att ta sig till ett sjukhus efter stridigheterna gör det för farligt. Striderna innebär att det också ligger döda kroppar på gatorna som inte kan tas om hand och begravas.

Risk att striderna blir långvariga

The Guardians Nesrine Malik säger i tidningens podcast Today in Focus att risken är att striderna kommer att fortgå en längre tid. Detta eftersom både armén och RSF har tillgång till tunga vapen. Armén har en fördel över RSF då den har tillgång till stridsflyg, men RSF har tungt artilleri och stridsvagnar.

– Det värsta scenariot är att det fortsätter att pågå i dagar, veckor och månader eftersom ingen part är betydligt starkare än den andra, och i detta förstörs Sudan. När deras resurser tar slut kan landet ligga i ruiner, säger hon, och förklarar också att många internationella aktörer har intressen i landet.

Det gäller såväl Ryssland och Kina som gulfstater och EU – EU har bland annat gett pengar till landet för att stoppa migranter som har använt Sudan som transitland för vidare flykt mot unionen. Efter den senaste militärkuppen i landet i oktober 2021 – ledd av al-Burhan och vad som till nyligen var hans andreman Dagalo – varnade Dagalo EU för att flyktingströmmen till unionen skulle öka om inte EU gav sitt stöd till det nya militärledda styret.

– Om Sudan öppnar gränsen kommer hela världen att drabbas av ett problem, sade Dagalo i en intervju med Politico i december 2021, ett par månader efter kuppen.

Dagalo har på olika sätt stärkt sin ställning i regionen. Hans RSF, som uppstod ur den ökända janjaweedmilisen, har på senare år skickat trupper till olika slagfält. Bland annat skickade Dagalo stridande från Darfur för att slåss på den saudiska sidan i kriget i Jemen. Stridande från RSF skickades också för några år sedan till Libyen för att försvara Förenade arabemiratens intressen i landet.

* * *
LÄS MER
Hårda strider i Sudan – oron för inbördeskrig ökar
Nya protester i Sudan efter blodig torsdag
Sudan: Dödlig maktkamp med historiska rötter

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.