Nyheter

Klimatförändringarna driver på värmeböljor

Människor låter sig svalkas av en dimmaskin i Aten, torsdagen den 20 juli 2023.

Växthusgasutsläpp från mänskliga aktiviteter har värmt upp planeten med cirka 1,2 grader Celsius sedan förindustriell tid. Den varmare grundtemperaturen innebär att högre temperaturer uppnås under extrema värmehändelser.

KLIMAT | För att ta reda på exakt hur mycket klimatförändringar påverkar en specifik värmebölja, genomför forskare ”tillskrivningsstudier”. Sedan 2004 har mer än 400 sådana studier gjorts över extrema väderhändelser, som värmeböljor, översvämningar och torka – för att beräkna hur stor roll klimatförändringarna spelat för var och en av väderhändelserna, rapporterar Reuters.

Studierna handlar om att simulera klimatet hundratals gånger och jämföra det med simuleringar av ett klimat utan mänskligt orsakade växthusgasutsläpp.
Till exempel fastställde forskare med World Weather Attribution att en rekordstor värmebölja i västra Europa i juni 2019 var 100 gånger mer sannolikt att inträffa nu i Frankrike och Nederländerna än om människor inte hade förändrat klimatet.

Värmeböljorna förvärras och temperaturerna kommer att öka så länge vi fortsätter tillföra växthusgaser till atmosfären.

– Varje värmebölja som upplevs idag har varit hetare och mer frekvent på grund av klimatförändringarna, säger Friederike Otto, klimatforskare vid Imperial College London som är med och leder det globala forskningssamarbetet World Weather Attribution.

Under det globala Parisavtalet från 2015 kom man överens om att minska utsläppen för att begränsa den globala uppvärmningen till under 2 grader med sikte på 1,5 grader för att undvika dess farligaste effekter. Men nuvarande politik minskar inte utsläppen tillräckligt snabbt för att nå något av målen.

En värmebölja som inträffade en gång per decennium under den förindustriella eran skulle inträffa 4,1 gånger per decennium vid 1,5 graders uppvärmning och 5,6 gånger vid 2 grader, enligt IPCC.

Att låta uppvärmningen passera 1,5 C betyder att de flesta år ”kommer att påverkas av heta extremer i framtiden”, säger Sonia Seneviratne, klimatforskare vid ETH Zürich.

– I genomsnitt är värmeextremer som skulle ha inträffat en gång vart tionde år utan mänsklig påverkan på klimatet nu tre gånger vanligare, säger hon.

Klimatförändringar ökar varma och torra förhållanden som hjälper bränder att spridas snabbare, brinna längre och rasa mer intensivt.

Varmare, torrare förhållanden gör bränder mycket farligare, enligt forskareen Mark Parrington på Copernicus Atmosphere Monitoring Service, som studerar global klimatpåverkan. Varmare väder drar ut fukt från växtligheten och förvandlar den till torrt bränsle som hjälper bränder att spridas snabbare.

Utan mänskligt påverkade klimatförändringar skulle det extrema vädret som upplevdes över hela världen i somras ha varit extremt sällsynt, enligt en studie av World Weather Attribution. Studien fann att klimatförändringar orsakade av människor spelade en helt överväldigande roll i de extrema värmeböljorna som svepte över Nordamerika, Europa och Kina i juli.

Forskare är överens om att värmeböljor, skogsbränder, översvämningar och torka kommer att förvärras avsevärt utan omedelbara nedskärningar av växthusgaserna som orsakar klimatförändringar.

– När folk ser tillbaka på den nuvarande brandsäsongen om ett eller två decennier kommer det framstå som milda i jämförelse, säger Victor Resco de Dios, professor i skogsteknik vid Spaniens universitet i Lleida.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev