Intro

Earthrise” – en tidlös symbol för miljömedvetenhet och aktivism

55 år efter att Apollo 8-besättningen fångade den ikoniska bilden, förblir Jorduppgång, ”Earthrise”, en tidlös symbol för miljömedvetenhet och aktivism. På julafton 1968 skapade Nasa-astronauterna en episk vy när de kretsade runt månen – den upplysta jorden steg över den karga månhorisonten. Ett ögonblick av förundran och skönhet som skulle förändra världen. Det första färgfotot av jorden från rymden spreds som en löpeld över världen och anses ha drivit fram den globala miljörörelsen.
Läs Jorduppgång – fotot som utlöste en miljörörelse

Afrikanska unionen och Karibiska gemenskapen kräver skadestånd från europeiska länder för slavhandeln. ”Ingen summa pengar kan återställa skadorna som orsakats av den transatlantiska slavhandeln … Det här är en fråga som världen måste bemöta och inte längre kan ignorera, sade Ghanas president Nana Akufo-Addo”, säger Ghanas president Akufo-Addo.
Läs Europa krävs på skadestånd för slavhandel 

75 år av nakba mot palestinier har resulterat i etableringen av israeliska regler för kollektiv bestraffning, förnekande av grundläggande behov, så som bostad, mat, vatten och rörelsefrihet, samt fortsatt förnedring av och angrepp mot palestinska personer. Detta är ett genomgående system av våld och vi kan inte bara stå bredvid som åskådare, skriver den amerikanska rabbinen Lynn Gottlieb i en essä.
Läs Hur judiskt ickevåld kan leda vägen framåt för Israel-Palestina 

Mycket mer läsning i dagens dubbelnummer av Tidningen Global.
Nästa nummer kommer fredagen 29 december. God Helg!

Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.