Nyheter

Surrogatförbud i Italien skapar oro bland hbtq-personer

Roms borgmästare Roberto Gualtieri går i Prideparaden i staden den 10 juni i år.

Italien har de senaste åren gjort det svårare för icke-biologiska föräldrar att få vårdnaden om sina barn. Nu debatteras en lag som helt förbjuder italienska par att anlita surrogatmödrar, men många menar att det egentligen handlar om att göra det svårare för hbtq-personer att bli föräldrar.

ITALIEN | I Italien pågår en debatt om surrogatmoderskap – en mycket infekterad fråga i många länder och samhällen. Oftast är det redan utsatta kvinnor som ställer upp med sina kroppar – och många kritiker menar att en kvinnas kropp kan ses som en vara som det i det kapitalistiska systemet ska gå att köpa precis som vilken vara som helst. I USA finns även så kallat altruistiskt surrogatmoderskap, men exakt hur frivilligt detta är finns det många frågetecken kring.

Sedan 2004 har det varit förbjudet med surrogat i Italien, men när frågan åter har kommit upp på agendan handlar det om att premiärministern Giorgia Meloni, vars parti har rötter i fascismen, och hennes regering vill gå ännu längre och förbjuda italienska föräldrar från att anlita surrogatmödrar i andra länder. Detta har nu skapat en oro i hbtq-kretsar som ser detta som ett sätt att inleda en offensiv mot deras rättigheter, enligt EU Observer.

Adoptionsprocess krävs för juridisk förälder

Förbudet skulle också gälla samkönade par, men kritiker menar att det är ett sätt för högerregeringen att försvåra för homosexuella att få barn. Något som talar för denna linje är att surrogatförbudet föreslås inom en bredare kontext där det blivit allt svårare för samkönade par och andra regnbågsfamiljer att få vårdnaden om sina barn.

En domstol i Italien sade i fjol att en icke-biologisk förälder inte automatiskt kan skrivas in i ett barns födelsebevis, till exempel om den ena kvinnan i ett lesbiskt par föder barnet kan hennes partner inte omedelbart bli juridisk förälder, utan måste genomgå en process för att adoptera barnet.

Lesbiska föräldrar ströks i födelsebevis

I staden Padua gick en domstol i veckan ännu längre och tog bort namnet på den icke-biologiska föräldern i 33 barns födelsebevis. Dessa barn hade alla lesbiska föräldrar varav bara den ena var biologisk förälder.

Många europeiska par som vill anlita surrogatmödrar har vänt sig till Ukraina, som till skillnad från många andra länder tillåter detta. I och med kriget har frågan om vem som bär ansvar för dessa barn – som har fångats mitt i striderna – blivit en mycket svår fråga. De par som har anlitat surrogatmödrar där har på grund av kriget inte kunnat hämta barnen, medan den kvinna som fött barnet inte heller har vårdnaden om dem.

* * *
LÄS MER
Rysslands antigay-lagar skärps ytterligare
Uganda: Snart kan det vara förbjudet att säga ”jag är gay”
”Folkets fiende” får pris för sin hbtq-kamp

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.