Nyheter

Sinn Féin segrare i Nordirlands lokalval

Sinn Feins Michelle O'Neill tar en selfie på Medow Banks valräkningscenter lördagen den 7 maj 2022 i Magherafelt, Nordirland.

Partiet Sinn Féin är den stora segraren efter Nordirlands lokalval i torsdags. Sinn Féin tog 39 nya platser och är nu största parti på lokal såväl som på nationell nivå. Partiets ordförande i Nordirland Michelle O’Neill menar att resultat visar att väljarna vill att landets lokalstyre Stormont ska återupprättas igen.

NORDIRLAND | Sinn Féin fick 144 platser av sammanlagt 462 vilket är en ökning med 39 sedan det  senaste lokalvalet. Det innebär att partiet är störst på både lokal och nationell nivå – i maj förra året blev partiet störst i lokalstyret Stormont när det fick 27 platser, två fler än unionistpartiet the Democratic Unionist Party som dittills under lång tid hade varit det största partiet.

Michelle O’Neill som leder Sinn Féin i Nordirland beskriver lokalvalet som en del av en ”historisk förändring som äger rum över hela ön”, på Twitter och hänvisar till att partiet också har vuxit stort i republiken Irland på senare år. Hon menar att väljarkåren har visat att den vill se lokalstyret återupprättat: ”Det här valet var er möjlighet att sända en tydlig signal och ni har gripit den möjligheten”, skriver hon på lördagskvällen.

The Democratic Unionist Party har blockerat funktionen av lokalstyret Stormont sedan förra året i protest mot nya handelsregler mellan Storbritannien och EU efter brexit, regelverk som partiet anser separerar Nordirland från övriga delar av den brittiska unionen. Trots att partiet nu får nöja sig med att vara andra största parti även på lokal nivå har det inte backat, partiet fick lika många platser i årets val som i det 2019.

Tredje största parti blev the Alliance Party som varken betecknar sig som nationalistiskt eller unionistiskt, det vill säga det har inte tagit ställning i den annars så avgörande frågan i Nordirland huruvida landet ska återförenas med republiken Irland på sikt eller fortsätta tillhöra Storbritannien. The Alliance Party tog ett stort kliv framåt i lokalvalet och gick från 15 till 67 platser.

Sinn Féins stora framsteg i val på olika nivåer är en utveckling som har pågått i många år, partiet blev Nordirlands största i EU-valet 2009, och fick flest röster, om än inte platser, i valet till parlamentet i London 2010, skriver Belfast Telegraphs Sam McBride. Han menar att the Democratic Unionist Party har misslyckats med att se vad som har drivit på den utvecklingen, och istället förvärrat den i och med partiets hantering av brexit och dess starka stöd för en hård brexit. ”Det innebar precis sådan konstitutionell instabilitet som många likgiltiga väljare avskyr”, skriver han.

Belfast Telegraphs politiska redaktör Suzanne Breen pekar också på the Democratic Unionist Party för att förklara Sinn Féins ”uppseendeväckande framgång” i lokalvalet. Ledaren för Democratic Unionist Party, Jeffrey Donaldson har fortsatt att vägra ta partiet tillbaka till lokalstyret Stormont även efter förändringar gjordes i avtalet mellan Storbritannien och EU i och med avtalet Windsor Framework som lades fram i februari i år. Donaldson har i praktiken blivit ett draglok för Sinn Féin menar hon: ”Ju längre Michelle O’Neill hindras från att bli förste minister, ju fler väljare” vänder sig till Sinn Féin, skriver hon.

* * *
LÄS MER
Historiskt när Sinn Féin blev störst i Nordirland
Val i Nordirland uppskjutet på nytt
Lång dags färd mot Långfredagsavtalet

Bella Frank

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.