Nyheter

Sinn Féin segrare i Nordirlands lokalval

Sinn Feins Michelle O'Neill tar en selfie på Medow Banks valräkningscenter lördagen den 7 maj 2022 i Magherafelt, Nordirland.

Partiet Sinn Féin är den stora segraren efter Nordirlands lokalval i torsdags. Sinn Féin tog 39 nya platser och är nu största parti på lokal såväl som på nationell nivå. Partiets ordförande i Nordirland Michelle O’Neill menar att resultat visar att väljarna vill att landets lokalstyre Stormont ska återupprättas igen.

NORDIRLAND | Sinn Féin fick 144 platser av sammanlagt 462 vilket är en ökning med 39 sedan det  senaste lokalvalet. Det innebär att partiet är störst på både lokal och nationell nivå – i maj förra året blev partiet störst i lokalstyret Stormont när det fick 27 platser, två fler än unionistpartiet the Democratic Unionist Party som dittills under lång tid hade varit det största partiet.

Michelle O’Neill som leder Sinn Féin i Nordirland beskriver lokalvalet som en del av en ”historisk förändring som äger rum över hela ön”, på Twitter och hänvisar till att partiet också har vuxit stort i republiken Irland på senare år. Hon menar att väljarkåren har visat att den vill se lokalstyret återupprättat: ”Det här valet var er möjlighet att sända en tydlig signal och ni har gripit den möjligheten”, skriver hon på lördagskvällen.

The Democratic Unionist Party har blockerat funktionen av lokalstyret Stormont sedan förra året i protest mot nya handelsregler mellan Storbritannien och EU efter brexit, regelverk som partiet anser separerar Nordirland från övriga delar av den brittiska unionen. Trots att partiet nu får nöja sig med att vara andra största parti även på lokal nivå har det inte backat, partiet fick lika många platser i årets val som i det 2019.

Tredje största parti blev the Alliance Party som varken betecknar sig som nationalistiskt eller unionistiskt, det vill säga det har inte tagit ställning i den annars så avgörande frågan i Nordirland huruvida landet ska återförenas med republiken Irland på sikt eller fortsätta tillhöra Storbritannien. The Alliance Party tog ett stort kliv framåt i lokalvalet och gick från 15 till 67 platser.

Sinn Féins stora framsteg i val på olika nivåer är en utveckling som har pågått i många år, partiet blev Nordirlands största i EU-valet 2009, och fick flest röster, om än inte platser, i valet till parlamentet i London 2010, skriver Belfast Telegraphs Sam McBride. Han menar att the Democratic Unionist Party har misslyckats med att se vad som har drivit på den utvecklingen, och istället förvärrat den i och med partiets hantering av brexit och dess starka stöd för en hård brexit. ”Det innebar precis sådan konstitutionell instabilitet som många likgiltiga väljare avskyr”, skriver han.

Belfast Telegraphs politiska redaktör Suzanne Breen pekar också på the Democratic Unionist Party för att förklara Sinn Féins ”uppseendeväckande framgång” i lokalvalet. Ledaren för Democratic Unionist Party, Jeffrey Donaldson har fortsatt att vägra ta partiet tillbaka till lokalstyret Stormont även efter förändringar gjordes i avtalet mellan Storbritannien och EU i och med avtalet Windsor Framework som lades fram i februari i år. Donaldson har i praktiken blivit ett draglok för Sinn Féin menar hon: ”Ju längre Michelle O’Neill hindras från att bli förste minister, ju fler väljare” vänder sig till Sinn Féin, skriver hon.

* * *
LÄS MER
Historiskt när Sinn Féin blev störst i Nordirland
Val i Nordirland uppskjutet på nytt
Lång dags färd mot Långfredagsavtalet

Bella Frank

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.