I mitten av februari meddelade Skottlands försteminister och Scottish National Partys partiledare Nicola Sturgeon att hon avgår – ett beslut som kom som en total överraskning för de flesta. På måndag ska valet av en ny ledare vara klart för ett parti som på senare år allt mer har profilerat sig som socialliberalt men vars ödesfråga handlar om en enda sak: Självständighet för Skottland.
SKOTTLAND | Det är ett parti som skakas av större turbulens än på länge som nu står inför en helt ny ledning. Partiet förlorar inte bara sin starka och populära ledare Nicola Sturgeon. Peter Murrell som har varit drivande i partiets organisering i 24 år har också avgått, detta efter att han har tagit på sig ansvaret för en skandal kring felaktiga medlemssiffror.
Peter Murrell är dessutom Nicola Sturgeons man och det faktum att ett gift par har suttit i partiets högsta ledning i många år har nu, lite i efterhand, kommit att kritiseras. Scottish National Party (SNP) har länge varit ett sammanhållet parti men det skakas nu om ordentligt. Det säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Tidningen Global:
– Det är egentligen ett konglomerat av människor som har väldigt olika åsikter både bland folk som är valda och bland väljarna, men som i stor utsträckning förenas av självständighetsfrågan, säger han.
Sviktande medlemssiffror för SNP
Oroligheten inom partiet handlar dels om att medlemssiffrorna har sjunkit kraftigt. För två år sedan hade partiet enligt BBC 104 000 medlemmar. Sedan dess har partiet tappat 32 000 medlemmar och medlemsantalet ligger nu på drygt 72 000. Dels handlar oroligheterna i partiet om att det råder vissa oklarheter kring partiets ekonomi. Dessutom har debatten mellan de tre kandidater som nu kämpar om partiledarposten varit osedvanligt skarp och kandidaterna skiljer sig också relativt kraftigt från varandra i ett par frågor som har varit viktiga för partiet.
– Det är en väldig ovanlig situation för SNP som länge har haft två starka ledare, säger Jonas Hinnfors och hänvisar till Nicola Sturgeons föregångare Alex Salmond som ledde partiet från 2007 fram till 2014 då Sturgeon tog över som både partiledare och som landets försteminister.
– Allt har pekat uppåt förutom att man inte klarade självständighetsomröstningen 2014, fortsätter Jonas Hinnfors.
Vad händer då när partiet nu förlorar sin starka ledare och skakas av större oroligheter än på länge? Enligt Jonas Hinnfors kan ett scenario vara att de olika riktningarna inom partiet inte klarar av att hålla samman. Sker det kan partiet falla sönder som ett korthus. Men interna spänningar är inte unikt för SNP – såväl brittiska Labour som Tories har haft enorma interna slitningar under de senaste åren men verkar för tillfället befinna sig i ett lugnare läge.
– Så scenariot att allt skulle falla sönder är inte säkert. Det måste inte bli så. Men man kan säga att SNP är i en situation som de inte har varit i på många decennier. De står inför en stor utmaning som handlar om personfrågor, politikinriktning, synen på hur man ska behandla självständighetsfrågan, ekonomi och annat.
Yousaf, Forbes och Regan i närkamp
Tre kandidater kämpar om partiledarposten. Humza Yousaf, Skottlands hälso- och socialvårdsminister som kommer från Glasgow beskrivs som den som står närmast Sturgeons politiska linje. När han en gång svors in som ledamot i det skotska parlamentet gjorde han det först på engelska och sedan på urdu iklädd kilt.
Finansminister Kate Forbes är ung, född och delvis uppvuxen i de skotska högländerna, talar gaeliska och är djupt kristen. Hon har tappat stöd inom partiet efter att hon har tydliggjort att hon hade röstat emot lagen om samkönade äktenskap 2014 om hon hade varit parlamentsledamot då. Hon är heller inte för den könstillhörighetslag som röstades igenom sent förra året, och som tidigare i år stoppades av regeringen i Westminster.
Den tredje kandidaten, och den som i vissa mätningar verkar ligga något sämre till än de två andra, är Ash Regan från Edinburgh. Även hon har motsatt sig könstillhörighetslagen. Ash Regan menar att SNP har tappat tron på sig självt i självständighetsfrågan. Hon menar att alla demokratiska val bör betraktas som en omröstning i självständighetsfrågan – det vill säga att om nästa val till parlamentet i Westminster skulle vinnas av partier som är för skotsk självständighet ska det per automatik betraktas som att skottarna har sagt ja till att gå ur den brittiska unionen. Detta är samtidigt samma linje som avgående Nicola Sturgeon har drivit:
– Men Ash Regan vill inte riktigt kännas vid att det har varit partiets linje. Humza Yousaf som säger att han är kontinuitetskandidaten menar att de har haft en bra linje men han attackerar samtidigt Regan på den här punkten. Forbes menar att utmaningen för partiet är hur man vidgar stödet för självständighet från de 44–46 procent man har nu, säger Jonas Hinnfors som förklarar att stödet för självständighet har stått mer eller mindre stilla sedan folkomröstningen 2014 som ja-sidan förlorade med knappt 45 procent av rösterna.
Hinnfors: Få svar i självständighetsfrågan
Detta trots en brittisk konservativ regering som under bland annat Boris Johnsons tid som premiärminister bjöd på goda möjligheter för skotsk kritik ur ett självständighetsperspektiv, likaså brexitomröstningen 2016 som innebar att Storbritannien inklusive Skottland lämnade EU – medan väljarna i Skottland med stor majoritet röstade för att bli kvar i EU.
– Det har varit en hel del som har varit idealiskt för SNP, man har kunnat klaga på Johnson, man har kunnat klaga på brexitomröstniningen och det utfallet, men ändå har det inte hänt något med självständighetsopinionen. Det är ett jättedilemma för ett parti som har det som sin stora fråga, säger Jonas Hinnfors som menar att kandidaterna har presenterat få svar på hur stödet för självständighet ska bli större.
Hur det kommer att gå på måndag är osäkert. De opinionsmätningar som har gjorts har vänt sig till SNP-väljare men de som röstar i valet är partiets medlemmar. Det är oklart hur stor överlappningen av dessa två grupper är. En annan osäkerhet är att det inte ser ut som att någon av kandidaterna kommer att få mer än 50 procent av rösterna.
I valet får medlemmarna rangordna alla tre kandidaterna. Det betyder att andrahandsrösterna för den kandidat som hamnar sist kommer att omfördelas till de två övriga kandidaterna. Då Ash Regan är mer okänd och inte har haft en lika tung post som de två övriga finns spekulationer om att det kan bli hennes andrahandsröster som kommer att bli avgörande.
– Hon är inte lika mycket en etablissemangskandidat och då är frågan om det är en fördel? Det kanske är så att man vill bort från etablissemanget, eller så kan det vara så att hon är för okänd. Detta med hennes syn på könsidentitetsfrågan är det en fördel eller nackdel? En del äldre väljare kanske tycker att det är helt ok att vara motståndare medan yngre kan tycka det är ett problem. Det är oändligt mycket som är okänt i detta, säger Jonas Hinnfors som sedan 2002 regelbundet har undervisat vid University of Stirling i Skottland.
Kate Forbes tillhör konservativ kyrka
Det okända handlar också om det medlemstapp som nu alltså skakar partiet. Efter folkomröstningen 2014 växte partiet snabbt, och var så sent som 2019 uppe i 125 000, men nu är medlemsantalet alltså nere på 72 000. Det är dock oklart vilka grupper som har lämnat partiet – om det är unga som har lämnat kan det vara till nackdel för Humza Yousaf som stöder könstillhörighetslagen och till fördel för Kate Forbes och Ash Regan. Ash Regan har ifrågasatt lagen med argumentet att den skulle kunna ha ”negativa följder för säkerheten och värdigheten för kvinnor och flickor”, skrev hon på Twitter i oktober 2022 efter att hon avgick från sin ministerpost i protest.
Kate Forbes var föräldraledig när lagen röstades igenom, men hon har sagt att hon inte skulle ha röstat ja till den om hon hade jobbat, bland annat har hon sagt att frågan inte är prioriterad för en majoritet av skottarna. Tidningen The Scotsman har dock rapporterat om att hon året innan omröstningen om lagen ägde rum, i januari 2022, deltog i ett möte med regeringen där lagförslaget diskuterades utan att opponera sig emot den.
Jonas Hinnfors förklarar att många som följer skotsk politik är lite tagna på sängen över hur djupt religiös Kate Forbes är. Hon tillhör kyrkan Free Church of Scotland och undviker till exempel intervjuer på söndagar. Kyrkan har en mycket konservativ syn på homosexualitet och abort. Kyrkan pekar dessutom i princip ut vem som är utvald och får komma till himlen och vem som inte får det, förklarar Hinnfors.
– Det är inte vilken kyrka som helst. Den har väldigt strikta och oerhört konservativa regler för vad män och kvinnor ska göra. Jag hade inte förstått riktigt hur identifierad hon var med detta och jag är ganska säker på att många andra inte heller hade det. Det är först nu hon säger att hon aldrig skulle ha röstat för hbtq-lagstiftningen och inte heller för könsidentitetslagen, säger Jonas Hinnfors om Forbes som dock har sagt sig stå upp för de lagar som redan har antagits:
– Om det ligger henne i fatet eller inte är inte så lätt att veta. Det borde göra det kan man tycka eftersom SNP är ett ganska socialliberalt parti. Det är på ett sätt lite gåtfullt att hon har kunnat känna sig så tillfreds med att vara finansminister och stå för partiet utåt, fortsätter han.
Yousafs muslimska tro inte i fokus
Medan Kate Forbes kristna tro har hamnat i fokus har Humza Yousafs muslimska tro inte gjort det. Jonas Hinnfors jämför med hur debatten inför Centerpartiets val av Muharrem Demirok som partiledare i februari såg ut i Sverige och slås av skillnaden:
– Visst har det funnits gliringar på nätet men det är inte alls samma fråga där. Det är mycket som ser annorlunda ut i den brittiska och skotska kontexten.
Flera vadslagningsfirmor har hållit Humza Yousaf som mest trolig vinnare av måndagens val. Oavsett vem som vinner kan oroligheterna inom partiet finnas kvar under en längre period. Visserligen kan den nya partiledaren försöka att gjuta olja på vågorna för att fortsätta hålla samman partiet men det undanröjer frågetecknen kring hur partiet ska agera framåt:
– De grundläggande frågorna där man inte riktigt vet hur man ska navigera för att leverera vanlig politik, liksom könsidentitetsfrågan och självständighetsfrågan – de frågorna kommer nog att jaga partiet väldigt länge, säger Jonas Hinnfors.
* * *
LÄS MER
Skottland mot en andra självständighetsomröstning
Skottland tar täten i kampen mot mensfattigdom
Monarkimotståndare gripna i Skottland