Nyheter

Arbete mot luftföroreningar i fara efter valförlust

Londons borgmästare Sadiq Khan uppges stå fast vid planerna att utvidga zonerna med ultralåga utsläpp, ULEZ, trots att projektet anklagas för att ha orsakat Labours förlust i fyllnadsval i förra veckan.

Efter valförlusten i staden Uxbridge i västra London har Labour börjat tveka kring utökningen av zoner med mycket låga utsläpp som anses ha bäddat för det konservativa partiet Tories valseger. Men Labours ambivalens möts av hård kritik av Rosamund Adoo-Kissi-Debrah vars dotter Ella dog av luftföroreningar i London:
– Det är en fråga om liv och död.

STORBRITANNIEN | Labourkandidaten Danny Beales förlorade fyllnadsvalet till parlamentet i Uxbridge och South Ruislip, Tories vars siffror har dalat kraftigt lyckades behålla platsen med 495 röster. Detta trots att partiet förlorade stort i två andra valkretsar till Liberaldemokraterna respektive Labour.

Labours kandidat i Uxbridge och South Ruislip Danny Beales var inför valet kritisk till Labours planer på att utöka området med så kallad ”ultralåga utsläppszoner” (ULEZ) för att minska föroreningarna i storstadsområdet, en plan som Londons borgmästare Sadiq Khan är en stark förespråkare av. De kritiska inom Labour har pekat på att de som har bilar som inte möter utsläppsmålet riskerar att få betala långt över hundra kronor per dag i avgifter.

– Jag tror inte att det råder något tvivel om att ULEZ var orsaken till att vi förlorade fyllnadsvalet i Uxbridge, sade Labourledaren Keir Starmer i fredags, rapporterar Sky News.

– Jag har sagt att vi måste reflektera över detta. Jag har talat med borgmästaren…så det kommer att ske reflektion, fortsatte Starmer dagen efter valförlusten.

Rosamund Adoo-Kissi-Debrah och hennes dotter Ella Adoo-Kissi-Debrah som dog av luftföroreningar vid nio års ålder
Rosamund Adoo-Kissi-Debrah och hennes dotter Ella Adoo-Kissi-Debrah som dog av luftföroreningar vid nio års ålder. Nu behandlas ett lagförslag i det brittiska parlamentet om rätten till ren luft som i folkmun kallas Ellas lag. Foto: The Ella Roberta family foundation

Många barn dör av luftföroreningar

Rosamund Adoo-Kissi-Debrah arbetar för att få till stånd en lag som garanterar rätten till att få andas frisk luft, Ellas lag, efter dottern som dog 2013, och ett lagförslag om att göra ren luft till en mänsklig rättighet har också debatterats i parlamentet. Hon anser att det är dags för politikerna att agera och anklagar Keir Starmer för att vackla kring frågan om föroreningar.

– Det är synd att det här har blivit en partipolitisk fråga. Jag hoppas att folk runt om i landet ser vilka svaga ledare vi har, säger hon till Sky News i en kommentar till Labours inställning där hon betonar att det är en fråga om liv och död då en kvarts miljon barn i landet lider av astma.

Hon uppger att omkring tolv barn årligen dör i landet till följd av luftföroreningar. I den första europeiska studien som fokuserar på barn kom man fram till att över 1 200 barn dör årligen i 30 europeiska länder, inklusive EU:s medlemstater. I Storbritannien beräknas sammanlagt mellan 28 000 och 36 000 människor dö på grund av av luftföroreningar, och bara i London uppskattas den siffran ligga på 4 000.

– Nu har de yttre delarna av London värre hälsoresultat än innerstads-London. Detta kan inte accepteras, säger hon och varnar för att de högsta talen för barn som läggs in på sjukhus på grund av astma sker den andra veckan i september, kort efter höstterminen inleds.

– Jag ber att inget barn kommer att förlora livet, säger hon.

Luftföroreningar bidrog till dotterns död

Rosamund Adoo-Kissi-Debrah prisades i december 2022 för sitt arbete för att minska luftföroreningar som hon påbörjade i samband med att hennes nioåriga dotter Ella Adoo-Kissi-Debrah dog, bland annat på grund av luftföroreningar.

Dotterns död tros vara första gången i världens som luftföroreningar har listats som dödsorsak på ett dödsintyg. Rättsläkaren vid Ella Adoo-Kissi-Debrahs obduktion uppgav att hon hade utsatts för mycket höga nivåer av luftföroreningar innan hon dog i februari 2013. Under de tre åren innan hon dog hade tvingats läggas in på sjukhus 27 gånger.

– Jag har talat med Sadiq [Khan], han måste stå fast besluten och han måste minnas resultatet av Ellas obduktion. Han blev tillsagd att utöka det [de ultralåga utsläppszonerna] för att rädda andra barns liv.

* * *
LÄS MER
Luftföroreningar dödade barn
Kroniska sjukdomar vanligare i områden med stor luftförorening
Smutsig luft bakom barns död: ”EU sviker”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.