Nyheter

Sjukvård i Sudan hotas efter attack

Över tre miljoner sudaneser har tvingats på flykt efter att strider bröt ut mellan armén och paramilitära Rapid Support Forces i april.

SUDAN | Personal från Médecins Sans Frontières misshandlades och piskades av beväpnade män i Sudans huvudstad Khartoum i torsdags. Nu varnar organisationen att den kan bli tvungen att dra tillbaka sin personal om inte våldet mot dem upphör. Det skulle drabba de få sjukhus som fortfarande håller öppet i huvudstaden efter hundra dagars strider mellan den sudanesiska armén och paramilitära Rapid Support Forces, rapporterar The Guardian.

Enligt tidningen attackerades deras personal bara 700 meter från sjukhuset i de södra delarna av Khartoum där MSF har bidragit till att hålla sjukhuset öppet genom att utföra operationer och behandla kroniskt sjuka patienter samt dagligen vårdat omkring femton personer som skadats i striderna.

Mellan den 28 juni och 11 juli i år skedde åtminstone nio attacker mot vårdpersonal i Sudan. Enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, OCHA, har fler än tre miljoner människor tvingats på flykt, både inom och utom landets gränser, sedan striderna bröt ut i mitten av april. OCHA har också larmat om att antalet sexuella övergrepp har ökat kraftigt i hela landet.
Läget är mycket svårt i Darfur där paramilitära Rapid Support Forces har anklagats för dödande av civila, med rapporter om massgravar och nedbrända byar, rapporterar Al Jazeera.

* * *
LÄS MER
Hårda strider i Sudan – oron för inbördeskrig ökar
330 döda i striderna i Sudan
Nya protester i Sudan efter blodig torsdag

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.