Startsida - Nyheter

Nyheter

Splittrande israelisk lag antagen – Netanyahu ”försvagad”

Israeliska parlamentariker som ingår i koalitionsregeringen firar att den så kallade rimlighetslagen antogs på måndagen genom att ta selfies tillsammans med justitieminister Yariv Levin som bidrog till att ingen nationell kompromiss nåddes.

Det israeliska parlamentet röstade på måndagen igenom den första delen av flera rättsliga förändringar som syftar till att begränsa Högsta domstolens makt. Lagförslaget har delat landet och under helgen genomfördes en rekordstor demonstration mellan Tel Aviv och Jerusalem i protest mot lagen medan demonstranter till stöd för lagen – varav många bosättare – gick ut på gatorna på söndagen. Samtidigt anses premiärminister Benjamin Netanyahus ställning ha försvagats.

ISRAEL | Lagförslaget som röstades igenom på måndagen har kallats rimlighetslagen och innebär att Högsta domstolen inte längre ska kunna stoppa regeringsförslag som den anser är orimliga. Lagen röstades igenom med stöd av alla parlamentariker som ingår i Israels regeringskoalition, som beskrivs som den mest högerextrema någonsin i landet, under ledning av Benjamin Netanyahu. Röstsiffrorna blev 64–0 efter att oppositionen gick ut innan omröstningen i protest.

Netanyahu menar att reformerna stärker demokratin då parlamentet Knesset stärks gentemot Högsta domstolen – kritiker menar att det urholkar demokratin allvarligt och knuffar landet i en allt mer auktoritär riktning. Splittringen anses vara den allvarligaste i landets historia.

Protesterna mot lagen som nu har röstats igenom, och de andra delarna i lagpaketet som går ut på att minska Högsta domstolens makt, har pågått sedan i januari och har snarast vuxit i styrka. Tusentals reservister inom den israeliska armén har länge hotat protesterat mot lagförslagen men i förra veckan gick 161 reservister med avgörande positioner inom flygvapnet ut med att de kommer att vägra gå ut i tjänst i protest mot lagen.

Många reservister deltog också i protesterna i helgen. Och unga som vägrar militärtjänstgöring lyfte en banderoll utanför arméhögkvarteret med budskapet ”vi kommer inte att döda och kommer inte att dödas för bosättningarna”, rapporterade nyhetssajten 972 Mag:s reporter Oren Ziv på Twitter i helgen.

Anser att Israel blir allt mer auktoritärt

Den tidigare underrättelsechefen Nadav Argaman talade under en protest i Jerusalem på måndagen och sade att premiärminister Benjamin Netanyahu är ”fången i händerna på en koalition som har förlorat kontakten med folket”, rapporterar Haaretz. Enligt tidningen har även den nuvarande chefen för underrättelsetjänsten Mossad, David Barnea, på måndagen sagt att till sina medarbetare att ”om en konstitutionell kris utvecklas kommer jag att stå på rätt sida av historien – men vi är inte där ännu”.

Demonstranterna i allmänhet liksom de reservister som nu hotar att vägra tjänstgöra anser att Israel kommer att röra sig närmare en diktatur om lagförslagen går igenom. Förutom rimlighetslagen finns lagförslag som kommer att begränsa Högsta domstolens möjlighet att granska politiska beslut, liksom riva upp dem, regeringen kommer att utnämna domare till Högsta domstolen, och israeliska ministrar ska inte behöva lyda de rekommendationer som Högsta domstolen utfärdar.

USA kallar den nya lagen ”olycklig” och Vita huset uppmanar i ett uttalande på måndagseftermiddagen ”Israels regering att arbeta för konsensus genom politisk dialog”.

Netanyahus ställning kraftigt försvagad

Men försöken att få till stånd en kompromisslösning föll samman i förra veckan. Skälet, menar Haaretz korrespondent Anshel Pfeffer i en analys på måndagen, är att premiärminister Netanyahus ställning i sin egen regering är kraftigt försvagad. Han beskriver försöken om att hamra fram en nationell kompromiss som kulminerade i torsdags, när de rättsliga experterna kände att de var nära en lösning som kunde bli acceptabel för såväl Netanyahu som oppositionsledarna. Men då trädde justitieminister Yariv Levin in och efter några minuter var alla möjligheter till en kompromiss slängda i papperskorgen.

Pfeffer menar att Netanyahus svaghet består i att han inte bara har förlorat kontrollen över sina koalitionspartier utan han är också ”den första israeliska premiärministern att förlora kontrollen över Israels huvudsakliga säkerhetsstyrkor”. Han har inte bara fått reservisterna emot sig, befälhavaren Herzl Halevi har vägrat följa Netanyahus order om att hota att bestraffa de demonstrerande reservisterna.

Dessutom har han förlorat näringslivets respekt, menar Pfeffer, och flera företag har hotat att flytta pengar liksom verksamhet utomlands i protest mot att landet nu har en finansminister, Bezalel Smotrich, som anser att hans ekonomiska politik är Guds vilja. Därför beskriver Pfeffer Benjamin Netanyahu som den svagaste premiärministern som Israel någonsin har haft: ”Benjamin Netanyahu har blivit irrelevant”.

* * *
LÄS MER
Israels förlorade vänster och Netanyahus återkomst
Israelisk minister förnekar palestiniers existens
Israeliska demokratiprotester – men ockupationen utelämnas

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.