Nyheter

Saudiarabien ”bryr sig inte” om sportwashing

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, FIFA:s president Gianni Infantino och Rysslands president Vladimir Putin vid matchen mellan Ryssland och Saudiarabien som inledde fotbolls-VM 2018 i Moskva, Ryssland, 14 juni, 2018.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har deklarerat att han avser att fortsätta satsningen på sport i Saudiarabien, oberoende av de påståenden om sportwashing, sporttvätt, som riktats mot landet.

SAUDIARABIEN | Bin Salman, även känd som MBS, har varit ledaren bakom betydande investeringar i sport sedan han blev de facto-härskare över Saudiarabien år 2017. Kritiker har hävdat att dessa investeringar är avsedda att avleda uppmärksamheten från landets påstådda brott mot mänskliga rättigheter. I en sällsynt intervju för Fox News uttryckte dock Bin Salman sin bristande oro över dessa anklagelser.

– Om sporttvätt kommer att öka min BNP med 1 procent, då kommer jag att fortsätta med sporttvätt, sa Bin Salman till Fox News i den första intervjun han har gett helt på engelska.

Han var tydlig med att han inte brydde sig om att sporten kallades sporttvätt eller något annat, och att hans mål var att öka ekonomin med ytterligare 1,5 procent.

Saudiarabiens satsningar inom sport inkluderar förvärvet av utländska organisationer, såsom fotbollslaget Newcastle United, och konkurrerande turneringar inom golf, som LIV Golf. Dessutom har landet lyckats locka toppsportevenemang till Saudiarabien, inklusive Fifa Club World Cup, Världsmästerskapet för klubblag, och Asian Games 2029. Bin Salman hävdar att detta tillvägagångssätt är nödvändigt för att uppnå landets mål att bli en av världens främsta 10 turistdestinationer.

Bin Salman påstod att sedan han tillträdde makten har turismens betydelse för Saudiarabiens BNP ökat från 3 till 7 procent, medan sportens ekonomiska bidrag har ökat från 0,4 till 1,5 procent. Han noterade också att Saudiarabien nu rankas som den främsta turistdestinationen i Mellanöstern, jämfört med för sex år sedan när de inte ens var bland de tio bästa.

Det har dock funnits kritik mot Saudiarabien från vissa västländer och människorättsorganisationer, som har anklagat landet för sporttvätt och påpekat bristerna i dess hantering av mänskliga rättigheter.

Amnesty International har fortsatt fördöma Bin Salmans skötsel av mänskliga rättigheter i Saudiarabien, inklusive avrättningar och behandlingen av fredliga aktivister. Kritikerna menar att Bin Salman inte kan blunda för dessa problem genom att ignorera sporttvättanklagelserna eller fokusera på ekonomiska och sportliga framgångar.

– Mohammed bin Salmans styre har varit en verkligt mörk tid för mänskliga rättigheter i Saudiarabien , och inget prat om ekonomiska visioner eller om en expansion till nya idrottssatsningar bör tillåtas distrahera från det faktumet, säger Felix Jakens, kampanjansvarig för Amnesty international.

Saudis turismtillväxt fokuserar delvis på inhemska och regionala besökare, och tillsammans med det betydande antalet muslimska besökare från hela världen som utför hajj, vallfärden till islams heliga stad Mecka, eller umrah, med bland annat vandringen runt Kaba, har observatörer hävdat att kritik från till stor del västländer är något Bin Salman har råd att ignorera.

***
Läs även:

Saudiarabien trappar upp inflytande över idrotten
Saudiarabien får stå värd för Asiatiska vinterspelen

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.