Nyheter

USA: Ett år av abortbegränsning och förbud

I lördags, på dagen ett år efter att HD rev upp Roe v Wade demonstrerade aborträttsförespråkare i Washington i USA.

Det har gått ett år sedan den grundlagsskyddade aborträtten i USA föll när landets högsta domstol rev upp Roe v Wade. I dag är abort förbjudet i 13 delstater och i flera delstater pågår försök att också påverka människors möjlighet att resa till en annan delstat för abort. Dessutom pågår rättsfall som kan förbjuda ett läkemedel som används för medicinsk abort.

USA | I april i år lagstiftade delstaten Idaho om att förbjuda möjligheten för unga under arton år att resa till en annan delstat för abort. Lagen innebär att den som hjälper en gravid minderårig till medicinsk eller kirurgisk abort i en annan delstat kan dömas till mellan två till fem års fängelse. Abort är också helt förbjudet i Idaho sedan i augusti 2022 om den inte är livräddande för mamman, eller i fall av våldtäkt och incest som har polisanmälts. Delstaten är också den första att förbjuda hjälp för att få en abort i en annan delstat.

– Att ge dem [minderåriga] pengar, att skjutsa dem, hjälpa dem att organisera ett besök hos en läkare utanför sin egen delstat – allt det som krävs för at hjälpa en unga person att lämna delstaten – allt av det skulle bli straffbart, sade Elisabeth Smith från Center for Reproductive Rights till NBC News i våras.

Elisabeth Smith varnade också för att det är stor risk att lagen i ett senare skede kommer att ändras för att inkludera även förbud mot att hjälpa vuxna att resa till en annan delstat för abort:

– Det så historiskt alla abortbegränsningar har börjat: genom att först begränsa unga människors tillgång och sedan flytta det till vuxnas tillgång.

Medicinsk abort i skottgluggen

Redan innan beslutet riva upp Roe v Wade, som i nästan 50 år hade garanterat aborträtten i USA, togs den 24 juni 2022 hade både aborträttsförespråkare och abortmotståndare börjat fokusera på medicinsk abort. Genom att ta piller av två olika läkemedel kan medicinsk abort ofta göras hemma och kräver sällan läkarvård.

För aborträttsförespråkare fanns hopp om att medicinsk abort skulle kunna delvis kompensera för den allt mer begränsade aborträtten i landet. 2020 var det första året som medicinsk abort var det vanligaste sättet att göra abort på i USA sedan läkemedlet mifepriston godkändes av landets livsmedels- och läkemedelsmyndighet the Food and Drug Administration (FDA) år 2000.

– Medicinsk abort kommer att bli livsviktigt, sade Elisabeth Nash från the Guttmacher Institute till Time i april förra året.

Men även abortmotståndare har under året som har gått siktat in sig allt mer på medicinsk abort och just läkemedlet mifepriston står i skottgluggen. I november 2022 stämde antiabortorganisationen Alliance Defending Freedom FDA för dess godkännande av läkemedlet mer än två årtionden tidigare. Genom att argumentera att FDA inte hade utrett riskerna med läkemedlet tillräckligt försöker Alliance Defending Freedom få till stånd ett domslut som ska tvinga FDA att dra tillbaka sitt godkännande, vilket skulle påverka möjligheten till medicinsk abort i hela landet. Den 7 april i år krävde den konservative domaren Matthew Kacsmaryk att pillret skulle tas bort från marknaden. Domen är överklagad och tills vidare är läkemedlet tillgängligt.

Förbjuds posta abortpiller

Abortmotståndare försöker också påverka möjligheten till medicinsk abort på andra sätt. I delstaten Arkansas kan en läkare förlora sin läkarlegitimation om den postar abortpiller till en patient.

Arkansas är också en av 13 delstater där abort i det närmaste är totalförbjudet, enligt the Guttmacher Institute. I Florida finns en lag som också förbjuder att en läkare postar abortpiller och lagen kan börja gälla om delstatens abortlag, som förbjuder abort efter femton veckor, godkänns av delstatens högsta domstol.

Samtidigt har andra delstater vidtagit åtgärder för att antingen utöka eller ytterligare skydda tillgången till medicinsk abort.

Delstaten Colorado antog nyligen en lag som skyddar hälso- och sjukvårdspersonal som tillhandahåller abortpiller till en patient som tar pillren i en annan delstat.

* * *
LÄS MER
Medicinsk abort i fokus när aborträtten hotas i USA
Kan aborträttsrörelsen i USA lära av Irland?
Strid om medicinsk abort trappas upp i USA

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev