Startsida - Nyheter

Nyheter

Ikea och Amazons stäms i Tyskland för bristande företagsansvar

Ikea  i Wallau nära Wiesbaden, Tyskland.

Ikea och Amazon stämdes i måndags i Tyskland för att de inte har gått med i ett existerande säkerhetsavtal för textilindustrin i Bangladesh där båda företagen har underleverantörer. Enligt stämningsansökan bryter företagen mot sitt ansvar att förebygga brott mot miljö och mänskliga rättigheter i sin verksamhet i enlighet med den tyska lagen om företagsansvar, så kallad ”due diligence”.

TYSKLAND | Due diligence handlar om företags ansvar för miljö och mänskliga rättigheter, och vikten att göra riskanalyser för att förhindra att brott mot miljö eller mänskliga rättigheter uppstår någonstans i ett företags distributionskedja eller värdekedja. Inom EU förbereds ett direktiv om företagsansvar men flera medlemsstater har redan infört egna nationella lagstiftningar. Den tyska lagen om företagsansvar trädde i kraft den 1 januari i år, och stämningsansökan mot Ikea och Amazon i måndags rapporteras vara den första att pröva lagen.

– Tio år efter Rana Plaza finns det fortfarande fabriker i Bangladesh som tillverkar kläder för internationella företag som Amazon, Ikea eller Tom Tailor, där det knappt finns några säkerhetskontroller, säger ordföranden och medgrundaren till den bangladeshiska fackliga klädarbetarfederationen National Garment Workers Federation, Amirul Haque Amin, i ett pressmeddelande som Business and Human Rights Resource Centre har publicerat.

”Dags att tvinga” företag att ta ansvar

Det är National Garment Workers Federation, tillsammans med The European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) och Frauenrechte und Arbeitsrechte in der Textil- und Bekleidungsindustrie (Femnet) som står bakom stämningen. Organisationerna motiverar stämningsansökan med en undersökning som gjordes i Bangladesh i mars i år och som visade att det utmed de två företagens värdekedjor finns brister i säkerheten, inspektioner av säkerheten, eller förekommer brott mot arbetsrätten. Detta, skriver organisationerna, ”trots det faktum att det sedan 2013 finns en effektiv mekanism för att förbättra säkerheten på arbetsplatser”, den så kallade Bangladeshöverenskommelsen som upprättades efter Rana Plaza-katastrofen den 24 april 2013 då 1 138 textilarbetare dödades. Långt ifrån alla internationella företag som har produktion förlagd till fabriker i Bangladesh har dock gått med i överenskommelsen:
– Nu är det dags att använda den tyska lagen för att äntligen tvinga sådana företag som inte frivilligt vill ta ansvar för människor i sina distributionskedjor att göra det, säger Gisela Burckhardt, ordförande för Femnet.

– Vi är övertygade om att underlåtenheten att underteckna [överenskommelsen] är ett brott mot företagsansvaret, säger advokaten Miriam Saage-Maaß från ECCHR i samma pressmeddelande.

Ikea har tidigare uppmanats att skriva under

Ikea och andra företag som står utanför säkerhetsöverenskommelsen, the International Accord for Health and Safety in the Garment and Textile Industry som sedan 2021 också omfattar arbetarnas hälsa, har tidigare kritiserats för detta. För ett år sedan uppmanades företaget att skriva under avtalet av den globala fackliga organisationen Uni Global Union, detta i samband med att det internationella nätverket Clean Clothes Campaign släppte rapporten Cheap Tricks: How Levi’s and IKEA are freeriding on their competitors’ progress on workplace safety in Bangladesh.

Ikea har tidigare uppgett att man följer företagets egna föreskrifter för säkerhet som det anser går längre än lagen kräver. Samma svar uppger Ikea efter måndagens stämning. Till den tyska tidningen Frankfurter Rundschau säger företaget att regelbundna och oannonserade kontroller görs på fabriker där de har tillverkning. Amazon hänvisar till att företagets ”varor och tjänster” tillverkas på sådant sätt att de ”respekterar mänskliga rättigheter och miljön”, rapporterar Business and Human Rights Resource Centre med hänvisning till Frankfurter Rundschau.

De företag som undertecknar the International Accord for Health and Safety in the Garment and Textile Industry förbinder sig att redogöra för alla fabriker där de har tillverkning, i de länder där avtalet gäller (förutom Bangladesh också Pakistan, andra länder kan vara på väg) och försäkra att alla dessa fabriker deltar i inspektioner, åtgärdsprogram och säkerhetsträningar. Dessutom ska de internationella företagen ge stöd åt fabrikerna så att de har råd att genomföra de säkerhetsåtgärder som krävs, och slutligen ska de också bidra till att avtalets olika program finansieras och kan genomföras.

* * *
LÄS MER:
Fler ”gröna” fabriker efter Rana Plaza-katastrofen
”Urvattnad” EU-överenskommelse om företagsansvar
Ikea uppmanas skriva under avtal för arbetares säkerhet

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.