Nyheter

Skottland slipper inskränkningar i strejkrätten

Det brittiska överhuset vill att Skottland undantas från det lagförslag som den brittiska regeringen har lagt fram om inskränkningar i strejkrätten.

Det brittiska överhuset vill att Skottland undantas från det lagförslag som den brittiska regeringen har lagt fram om inskränkningar i strejkrätten. Enligt lagförslaget ska ett minimum anställda inom samhällsviktiga yrken tvingas jobba även under stridsåtgärder. Överhuset föreslår också att anställda som ändå strejkar inte ska kunna sparkas.

STORBRITANNIEN | Skottlands fackliga centralorganisation STUC välkomnar onsdagens omröstning i överhuset i London som innebär att Skottland ska undantas från lagförslaget. Detta då överhuset anser att lagförslaget inskränker på det skotska självstyret.

STUC:s generalsekreterare Roz Foyer välkomnar också att överhuset har röstat ner den del av lagförslaget som innebär att anställda inom samhällsviktiga yrken som beordras att jobba under stridsåtgärder men ändå går ut i strejk ska kunna sparkas.

Roz Foyer beskriver lagförslaget som har lagts fram av den brittiska konservativa regeringen som ett krig mot arbetare:

– Vi har vunnit en viktig strid i det här Torykriget mot arbetare, men det är långt ifrån slutet av kampen, säger Roz Foyer.

– Nu är det viktigt att underhuset gör det rätta och inte bara bekräftar att Skottland undantas från lagförslaget utan att man också drar tillbaka den här ondskefulla attacken mot arbetare var de än jobbar i Storbritannien, säger hon på STUC:s hemsida.

Överhuset vill ha parlamentarisk översyn

En annan förändring av lagförslaget som överhuset vill se gäller vem som ska avgöra hur många anställda inom exempelvis brandkår och sjukvård som ska tvingas jobba under stridsåtgärder. Överhuset vill att det ska avgöras av parlamentet och inte av ministrar:

– Vad den här lagändringen syftar till är inte att dra ut på tiden, inte försena, inte frustrera utan försäkra att parlamentet har korrekt översyn och att det finns en korrekt överläggning med alla de som är inblandade, säger Ray Collins, som sitter i överhuset för Labour, till Yahoo News.

Torypartiets Martin Callanan anser däremot att det redan finns tillräcklig översyn och kontroll:

– Det är min fasta övertygelse att det redan finns tillräckliga kontroller inbyggt i lagstiftningen, innan regleringen kan göras, säger han, rapporterar Yahoo News.

Lagförslaget ”Strikes (Minimum Service Levels) Bill” innebär att fackliga medlemmar som röstar för strejk i en arbetsrättslig strid kan tvingas att arbeta ändå. Detta då lagen går ut på att garantera att en miniminivå av anställda inom samhällsviktiga yrken jobbar oavsett stridsåtgärder. Lagförslaget som lades fram av regeringen i januari i år kommer att fortsätta att behandlas i överhuset den 9 maj, och kommer också att bollas tillbaka till underhuset.

* * *
LÄS MER:
Brittiska regeringen vill begränsa strejkrätten för vissa grupper
Brittiska parlamentet godkänner ingrepp i strejkrätten
Brittiska sjuksköterskor fortsätter strejka

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.