Nyheter

Thomas Sankara begravd på nytt i Burkina Faso

En man poserar för en bild stående bredvid kistan som innehåller kvarlevorna från Burkina Fasos revolutionäre ledare Thomas Sankara i samband med dennes återbegravningsceremoni i Ougadougou torsdagen den 23 februari.

BURKINA FASO | Burkina Fasos progressive ledare Thomas Sankara, som störtades och mördades 1987 i samband med en statskupp, har begravts en andra gång och nu på samma plats där han avrättades sida vid sida med tolv övriga regeringsmedarbetare.

Vid ceremonin som hölls i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou deltog landets premiärminister Apollinarie Joachim Kyélem de Tambèla, rapporterar Africa News.

Sankara kom till makten 1983 och ändrade landets namn från Upper Volta till Burkina Faso. Han störtades av en av sina närmaste vapenbröder, Blaise Compaoré, som styrde landet med järnhand i 27 år tills han tvingades i exil 2014 till följd av folkliga protester.

Våren 2022 dömdes Compaoré till livstids fängelse ”in absentia” för mord på Sankara och de övriga tolv regeringsarbetarna. Han återvände till Burkina Faso förra året efter att dåvarande statschefen Paul-Henri Damiba talade om vikten om ”nationell försoning” istället för fängslade ex-diktatorer.

Damiba själv störtades i september förra året i den senaste i raden av militärkupper som har präglat Burkina Faso sedan 1980-talet.

* * *
LÄS MER
Mordet som dräpte ett samhällsprojekt
Livstid för mord på Burkina Fasos ex-president Sankara
Personalkooperativ vanligare i krisande Argentina

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.