Nyheter

Gaza: FN-experter larmar om risk för folkmord

Palestinier försöker rädda en flicka ur rasmassorna i flyktinglägret Jabaliya i norra Gaza efter att Israel bombade området på onsdagen.

Flera oberoende FN-experter varnar för att palestinierna riskerar att utsättas för folkmord, och uppmanar det internationella samfundet att agera.
– Vi fortsätter att vara övertygade om att palestinierna allvarligt riskerar att utsättas för folkmord, säger de i ett uttalande.

ISRAEL–PALESTINA | Det är sju av FN:s särskilda rapportörer som nu varnar för att palestinierna kan utsättas för folkmord av Israel, och som larmar om att tiden för att förhindra det håller på att rinna ut.

– Tiden för handling är nu. Israels allierade har också ett ansvar och måste agera nu för att förhindra dess katastrofala handlingssätt, säger de i ett uttalande på torsdagen.

Över 9 000 personer har dödats av israeliska attacker, varav omkring 3 600 barn. FN-experterna uttrycker en växande ”fasa” över de israeliska flygattackerna mot flyktinglägret Jabaliya utanför Gaza City i norra Gazaremsan som inleddes på tisdagskvällen. Hundratals uppges ha dödats och skadats och enligt experterna utgör det ett tydligt brott mot internationell rätt.

– De israeliska flygattackerna mot ett bostadsområde i flyktinglägret Jabaliya är ett skamlöst brott mot internationell rätt – och ett krigsbrott. Att attackera ett läger där civila inklusive kvinnor och barn är inhysta är ett fullständigt brott mot regler om proportionalitet och åtskillnad mellan stridande och civila, säger experterna.

Israels representant i FN i Genève avfärdar experternas uttalande som ”beklagliga och djupt oroväckande”, och lägger ansvaret för de civila palestiniernas död på Hamas, rapporterar Reuters.

Är helt ”urskillningslös”

Folkmord är ett brott då det finns en avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp. Enligt Pedro Arrojo Agudo, FN:s särskilda rapportör för den mänskliga rätten till rent dricksvatten och sanitet har man gjort uttalandet då Gazas befolkning har berövats ”de mest grundläggande beståndsdelarna för att leva”.

– Vi använder termen risk för folkmord för att processen som är (på gång) är helt urskillningslös, och drabbar i det här fallet mer än två miljoner människor, säger han till Reuters och fortsätter:

– Och på det sättet tror jag att vi står inför en risk för folkmord.

En annan av de undertecknande rapportörerna är Francesca Albanese, FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter på de sedan 1967 ockuperade palestinska områdena. Hon varnade redan den 14 oktober för en risk för etnisk rensning av palestinier och varnade för en andra Nakba, den palestinska katastrofen 1948 då 750 000 palestinier tvingades på flykt, liksom till Naksa i och med Israels ockupation av Gaza, östra Jerusalem och Västbanken 1967.

– Igen, i självförsvarets namn, försöker Israel rättfärdiga vad som skulle utgöra etnisk rensning, sade hon då.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.