Startsida - Nyheter

Nyheter

Mord på facklig ledare i Bangladesh väcker vrede

Shahidul Islam misshandlades till döds i söndags.

Den fackliga ledaren Shahidul Islam dödades på söndagskvällen i Gazipur i Bangladesh i samband med en konflikt om outbetalda löner. Under måndagen bröt protester ut i landets textilindustri i protest mot mordet.
– Shahidul mobiliserade tusentals arbetare att gå med i facket, säger Kalpona Akter, ordförande för Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation (BGIWF) som även Shahidul Islam arbetade för, i ett uttalande.

BANGLADESH | Shahidul Islam var ordförande i staden Gazipur för facket Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation (BGIWF). På söndagen försökte han se till att textilarbetares outbetalda löner och bonusar inför den muslimska högtiden eid al-adha som inleddes på tisdagskvällen, skulle betalas ut genom att ställa ett ultimatum till fabriksägarna. Det var efter ett möte med ledningen vid en Prince Jacquard Sweaters Ltd-fabrik som Shahidul Islam och tre andra fackliga representanter attackerades.

Enligt Clean Clothes Campaign som jobbar för att förbättra villkoren inom den globala textilindustrin vägrade fabriksledningen att göra utbetalningarna. På väg från mötet gick en grupp män till attack mot de fackliga representanterna och Shahidul Islam sparkades och slogs medvetslös. Han fördes till ett sjukhus där han dödförklarades. De andra fackliga representanterna skadades men inte allvarligt.

Polis på plats uppger att Shahidul Islam ska ha slagits ihjäl av arbetare som ansåg att han inte ställde tillräckligt hårda krav på fabriksägarna:

– Några arbetare menade att det var en kompromiss, säger Sarwar Alam, rapporterar AFP. Alam är chef för polisen i Gazipur. Polis har beskrivit mordet som ett resultat av en konflikt mellan två olika fackförbund.

Det råder dock olika mening om vilka som egentligen låg bakom dödsmisshandeln av Shahidul Islam. Arbetaraktivisten Kalpona Akter, chef för the Bangladesh Center for Worker Solidarity (BCWS) och ordförande för Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation, menar att det var huliganer och inte arbetare som attackerade honom, och att dessa huliganer agerade på en fabriksägares order. Akter tog initiativ till en protest på måndagen i vilken omkring 200 textilarbetare deltog.

Fördöms internationellt och lokalt

Mordet på Shahidul Islam fördöms nu i såväl Bangladesh som i omvärlden. Internationella fackliga samorganisationens (Ituc) tillförordnade generalsekreterare Luc Triangle skickar kondoleanser från den fackliga rörelsen till Shahidul Islams familj och vänner samt fackliga kollegor.

– Deras kamp är vår kamp och vi fördömer fullt ut detta våld, säger han på Ituc:s hemsida och uppmanar Bangladeshs regering att skydda rätten till facklig organisering.

Enligt Clean Clothes Campaign ska flera västerländska klädmärken ha produktion förlagd till Prince Jacquard Sweaters Ltd i Bangladesh, och stor export sker därifrån till länder som USA, Kanada, Italien, Spanien och Danmark. Ituc uppmanar alla märkesföretag som har underleverantörer i Bangladesh att ställa krav att arbetares rättigheter respekteras genom att praktisera så kallad human rights due diligence det vill säga att göra riskanalyser för att förhindra brott mot mänskliga rättigheter kopplade till företags verksamhet.

–Märkesföretagen måste använda sitt inflytande för att försäkra sig om respekt för mänskliga rättigheter och internationell arbetsrättslig standard i lagar och i praktiken, säger Luc Triangle.

”Hjälpte tusentals arbetare”

The Solidarity Center, som är en del av facket AFL-CIO i USA uppmanar liksom Ituc regeringen i Bangladesh att stärka skyddet av fackliga aktivister och kräver också att förövarna ställs inför rätta. Clean Clothes Campaign skriver: ”Detta fruktansvärda våld utgör en enorm förlust för Banglades arbetarrörelse”.

Shahidul Islam började arbeta inom textilindustrin i 20-årsåldern och har i 25 år arbetat fackligt för att förbättra villkoren för arbetarna i textilindustrin.

– Shahidul mobiliserade tusentals arbetare att gå med i facket, han stärkte dem att bli starka ledare på fabriksnivå. Under hela sitt liv hjälpte han tusentals arbetare att få outbetalda löner och avgångsvederlag som deras arbetsgivare felaktigt nekade dem. Med det fokus på arbetares behov som han alltid hade möttes Shahidul och tre andra arbetarrepresentanter kvällen då han dog för att diskutera en fredlig lösning på en lönekonflikt och eid al-adha-bonusar.

– Han mötte sitt öde på grund av industrins flera års långa stöd till gula fackföreningar och föraktet mot arbetares röster. Hans bidrag till arbetarrörelsen var utomordentlig och kommer att saknas stort, säger Kalpona Akter.

Ett av världens tio värsta länder för arbetare

Hot, våld och trakasserier av fackliga aktiva är inte ovanligt i Bangladesh. Enligt Ituc:s årliga statistik över brott mot arbetare är landet ett av världens tio värsta vad gäller arbetares rättigheter. I Global Rights Index över 2022 får Bangladesh det sämsta betyget, 5.

Fortfarande är det svårt att bilda fackföreningar inte minst inom textilindustrin som med sina omkring 4,5 miljoner arbetare är landets största industri. Strejker inom industriella zoner möts ofta av brutalitet från polisen. Enligt Ituc dödades åtminstone sex arbetare av polis i samband med strejker under 2022.

I april 2012 dödades den fackliga ledaren Amiul Islam som jobbade för Kalpona Akters the Bangladesh Center for Worker Solidarity. Hans kropp bar spår av tortyr, och säkerhetstjänsten anklagades för inblandning. Fem år efter mordet kritiserade Human Rights Watch att ingen hade ställts inför rätta för mordet:

– Myndigheterna verkar två sina händer från hela händelsen genom att påstå att hans död berodde på en privat dispyt – utan att utreda de allvarliga anklagelserna om inblandning från säkerhetsstyrkor, sade Phil Robertson, vice chef för Human Rights Watchs Asienavdelning 2017.

Året därpå dömdes Mustafizur Rahman, även han en facklig ledare, i sin frånvaro. Även där fanns skilda synpunkter på vem som låg bakom mordet. Kalpona Akter menade att utredningen bara hade skrapat på ytan.

– Domen riktas bara mot personen som användes för att föra bort Aminul. De som planerade hans mord har ännu inte gripits, sade Kalpona Akter till The Daily Star i samband med domen.

Både Akter och Aminuls familj har varit övertygade om att säkerhetsstyrkor var inblandade i mordet.

* * *
LÄS MER
Fler ”gröna” fabriker efter Rana Plaza-katastrofen
Ikea uppmanas skriva under avtal för arbetares säkerhet
Textilarbetare kräver att ägaren till Rana Plaza inte släpps

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.