Nyheter

Textilarbetare kräver att ägaren till Rana Plaza inte släpps

Mohammed Sohel Rana greps nära gränsen precis när han var på väg att fly in i Indien, april 2013.

Överlevare liksom anhöriga till de textilarbetare som omkom i Rana Plaza-katastrofen i Bangladesh 2013, protesterade på söndagen mot att ägaren av byggnaden kan komma att släppas mot borgen. Beslutet har nu skjutits upp till den 10 juli.

BANGLADESH | Sommilito Garments Sramik Federation och Bangladesh Federation of Workers Solidarity var två av de fackliga organisationer som protesterade på söndagen. De krävde bland annat att landets högsta domstol utdömer ”det högsta straffet för ägarna av Rana Plaza”, skriver Sommilito Garments Sramik Federations ordförande Nazma Akter på Twitter.

Förutom att 1 138 textilarbetare miste livet, skadades omkring 2 500, och många familjer förlorade sin försörjning. Demonstranterna krävde också att skadade arbetare ska ersättas och få rehabilitering, samt att barn till arbetare som skadades eller dödades i katastrofen ska erbjudas utbildning, liksom en högre minimilön för arbetarna inom industrin.

– Tusentals arbetare lever ett omänskligt liv på grund av skador. Bland dem lever åtminstone 1 000 arbetare med en funktionsnedsättning. När tiden går så suddas minnet av lidandet, misären och det omänskliga livet för dessa arbetare ut från allas minnen, sade Nazma Akter på demonstrationen, rapporterar Dhaka Tribune.

Sohel Rana avfärdade riskerna

På söndagen hölls också en hungerstrejk mot att Sohel Rana skulle komma att släppas från fängelset – han fick borgen i april. Högsta domstolen i Bangladesh beslutade dock på måndagen att skjuta på datumet fram till den 10 juli. Anhöriga och överlevare vill att Sohel Rana ska fortsätta sitta fängslad.

Sohel Rana, ägaren av Rana Plaza, greps strax efter kollapsen av fabriken den 24 april 2013. Då beskrevs han som den ”mest hatade mannen” i Bangladesh. Dagen innan kollapsen hade textilarbetare i fabriker som fanns inhysta i de övre våningarna av byggnaden hört höga ljud som lät som explosioner. När ingenjören Abdur Razzaque Khan togs in för att inspektera byggnaden blev han förskräckt när han såg stora sprickor i tre bärande pelare:

– Jag blev rädd. Det var inte säkert att vara kvar i byggnaden, sade han, rapporterade The New York Times i april 2013.

Sohel Rana ska ha hävdat att det inte fanns några sprickor i själva pelarna utan endast i putsen. Nästa dag uppmanades textilarbetarna att återvända till sina jobb av fabriksägarna, varpå byggnaden rasade samman.

* * *
LÄS MER

Fler ”gröna” fabriker efter Rana Plaza-katastrofen
Ikea och Amazons stäms i Tyskland för bristande företagsansvar
”Banbrytande” avtal ska skydda textilarbetares liv

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.