Nyheter

Trump ”rustar för strid” – USA på okänd mark

Donald Trump ger tummen upp när han lämnar sin golfklubb i Florida på söndagen.

USA:s rättsväsende kliver in på okänd mark när Donald Trump ställs inför rätta. Aldrig tidigare har en expresident åtalats för brott.
Åtalet är politiskt och farligt, anför hans tillskyndare, men fler åtal kan vara nära. En ex-presidents försvarstal är också att vänta.

USA | Trump med ombud kommer att kliva in i en rättssal på nedre Manhattan på tisdagseftermiddagen. I en första procedur blir han då underrättad om vilka brott han åtalas för, varpå han får berätta hur han ställer sig till anklagelserna.

USA:s tidigare president ställs inför rätta för en länge uppmärksammad ekonomisk uppgörelse med porrskådespelaren Stephanie Clifford, som skedde mitt under brinnande valrörelse 2016. ”Icke skyldig”, blir svaret.

– Han rustar för strid. Det här är något som vi självklart ser som politisk förföljelse, säger försvarsadvokaten Joe Tacopina till ABC News i en av flera tv-intervjuer som han har gjort inför domstolsframträdandet.

Helt nytt scenario

Trump kommer inte att handfängslas, vilket annars är vanligt vid dessa skeenden, men han ska fotograferas och lämna fingeravtryck. I övrigt är det oklart hur det hela kommer att utspela sig, i rättssalen och utanför. En amerikansk president har aldrig ställts inför rätta.

– Jag har varit med om en miljon åtal i den här domstolsbyggnaden, med kändisar och allt, men det här är en helt annan grej. Secret service är involverat. Jag har förstått det som att domstolen hålls stängd under eftermiddagen. Jag vet helt enkelt inte vad jag ska vänta mig, säger Joe Tacopina i ABC-intervjun.

– Vad jag hoppas är att vi kommer in och ut därifrån så snabbt som möjligt.

Olika delstater

Åklagarna uppges lägga fram minst 20 åtalspunkter, möjligen fler än 30. Minst en punkt ska gälla ett grövre brott som kan resultera i fängelse. Ex-presidentens advokat beskriver hela åtalet som politiskt och larmar för att det kan skada rättssäkerheten i USA på lång sikt.

– Vi vet alla att om Donald Trump inte vore Donald Trump utan bara ”John Smith” så hade den här saken aldrig tagits upp. Om han inte hade ställt upp för omval så hade det inte skett alls, säger Tacopina.

Fler utredningar pågår dock i andra delstater, gällande bland annat brottslig hantering av hemligstämplade handlingar och försök att ändra valresultatet 2020.

Demonstration väntar

Trumps anhängare rustar också för strid. Ett republikanskt ungdomsförbund i New York ska demonstrera tillsammans med den radikala och kontroversiella representanthusledamoten Marjorie Taylor Greene.

I ett utskick till anhängare och potentiella donatorer anför Trump-lägret att allt är en häxjakt av den ”radikala vänstern”. Där målas också en falsk bild av att den amerikansk-ungerske miljardären George Soros personligen har valt ut åklagaren som driver fallet, Alvin Bragg.

Häromdagen skrev Trump i sociala medier att domaren som har hand om fallet också har blivit ”handplockad” och att denne därtill ”hatar” honom. När försvarsadvokaten Joe Tacopina ombads kommentera detta så sade han att han inte tror att domaren är partisk, men att Trump har ”rätt till sin egen åsikt”.

Efter det rättsliga förfarandet flyger Donald Trump tillbaka till sitt residens i Florida. Där ska han framträda i egen regi under natten till onsdag svensk tid.

Fakta: Anklagelserna mot Trump

Anklagelserna som går till åtal mot den tidigare presidenten Donald Trump gäller en betalning på 130 000 dollar till den tidigare porrskådespelaren Stephanie Clifford.

Åtalet är inte offentliggjort än, men betalningen uppges ha varit avsedd att förmå Clifford, även känd som Stormy Daniels, att hålla tyst om en sexuell relation med Trump.

Trumps dåvarande juridiska ombud Michael Cohen betalade Clifford genom ett skalbolag och återgäldades senare av Trump genom dennes bolag Trump Organization, där utgiften bokfördes under ”juridiska avgifter”.

Då betalningen skedde mitt under valrörelsen kunde den också bryta mot USA:s valkampanjlagar, då den kan anses ha skett i syfte att hjälpa Trumps kandidatur.

Trump själv förnekar, men Michael Cohen har medgett att han betalade ut pengarna och erkände sig 2018 skyldig till bland annat kampanjfinansieringsbrott.

Åklagarna i New York väntas enligt uppgift åtala Trump för bokföringsbrott, vilket i delstaten New York kan vara både ett mindre allvarligt brott (”misdemeanor”) och ett mer allvarligt (”felony”). Det senare kan leda till fängelsestraff, men då behöver åklagarna i regel också kunna visa att brottet har begåtts i syfte att mörklägga annan brottslighet eller begå nya brott.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.