Nyheter

Khader Adnan död i israeliskt fängelse efter hungerstrejk

Släktingar till Khader Adnan, en palestinsk islamisk jihad-militant som dog i israeliskt fängelse efter en nästan tre månader lång hungerstrejk (på affischen) sörjer i hans familjehem, i byn Arrabe på Västbanken, nära Jenin, tisdagen den 2 maj, 2023.

Den palestinska fången Khader Adnan har dött i israeliskt fängelse efter en 87 dagar lång hungerstrejk. Han upptäcktes medvetslös i sin cell tidigt på tisdagsmorgonen och efter att han fördes till sjukhus förklarades han död, uppger israeliska fängelsemyndigheter. Han blev känd världen över när han 2012 hungerstrejkade i 66 dagar och ett par månader senare släpptes på fri fot.

ISRAEL–PALESTINA | Niobarnspappan Khader Adnan kom från Arraba nära Jenin i norra Västbanken och har tidigare suttit fängslad över tio gånger. Han greps på nytt i början av februari i år, misstänkt för att vara medlem i en terrororganisation. Han inledde nästan genast en hungerstrejk, och han har också vägrat ta emot medicinsk behandling. Under de senaste veckorna har hans hälsa kraftigt förvärrats och hans familj har varnat för att han var nära att dö.

Khader Adnan hade kopplingar till den av USA och EU terrorstämplade palestinska organisationen Islamiska jihad. Efter hans död säger Islamiska jihad i ett uttalande: ”Vår kamp fortsätter och fienden kommer att återigen inse att dess brott inte kommer att ske utan svar. Motstånd kommer att fortsätta med all kraft och beslutsamhet”, rapporterar The Guardian som också skriver att tre raketer därefter sköts från Gaza mot Israel.

Barghouti: Israel praktiserar fascism

– Detta är en mycket allvarlig sak, säger den tidigare palestinska informationsministern Mustafa Barghouti med anledning av Khader Adnans död, till Al Jazeera. Barghouti anser att den israeliska regeringen och den högerextreme ministern Itamar Ben-Gvir ”personligen är ansvariga” för vad han kallar en avrättning.
– Khader Adnan arresterades utan att åtalas. Det är inte första gången. Han har gripits under vad de kallar administrativt förvar vilken innebär att Israel kan gripa vem som helst utan att säga varför. Utan åtal. Utan några bevis. Utan någon rättegång.
– Det här är ett land som praktiserar fascism. Israel är ett land som använder sig av oacceptabla brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Barghouti till Al Jazeera.

 En palestinsk kvinna går förbi en väggmålning av Khader Adnan, en palestinsk islamisk jihad-militant som dog i israeliskt fängelse efter en nästan tre månader lång hungerstrejk, i Gaza City, tisdagen den 2 maj 2023
 En palestinsk kvinna går förbi en väggmålning av Khader Adnan, en palestinsk islamisk jihad-militant som dog i israeliskt fängelse efter en nästan tre månader lång hungerstrejk, i Gaza City, tisdagen den 2 maj 2023. Adnan började sin strejk kort efter att ha arresterats den 5 februari Adnan, en ledare i den militanta gruppen Islamiska Jihad, hade hungerstrejkade flera gånger efter tidigare arresteringar. Arabiska på graffiti lyder "Frihet för fången Khader Adnan, som har hungerstrejkat sedan 5 februari 2023". Foto: AP Photo/Fatima Shbair

Över tusen palestinier i administrativt förvar

Khader Adnan hade suttit fängslad i många omgångar under de senaste 20 åren. Den största delen av tiden i fängelse satt han i så kallat administrativt förvar, det vill säga han var fängslad utan att ha dömts i en rättegång. Enligt organisationen Addameer som stöttar palestinska fångar sitter 1 016 palestinier i israeliskt administrativt förvar i nuläget. Sammanlagt sitter 4 900 palestinier i israeliska fängelser enligt Addameer.

Khader Adnan har genomfört fem hungerstrejker tidigare och hans öde blev känt världen över 2012 då han hungerstrejkade i 66 dagar och var nära att dö. Även då protesterade han emot att han hölls i administrativt förvar utan rättegång och lyckades då nå målet för sin kamp – han släpptes fri i april 2012. Han greps dock igen efter några år. Under 2015 hungerstrejkade han i 55 dagar, även då i protest mot att hållas i förvar utan rättegång.

Kan fängsla palestinier i åratal utan dom

Israel motiverar bruket av administrativt förvar med att en person är på väg att begå ett brott, förvaret ska förhindra att brottet genomförs. Därför kan tiden en person hålls i fängsligt förvar förlängas i långa tider, utan en civil rättslig process och dom. Bevisen hålls hemliga vilket innebär att den anklagade inte kan försvara sig, och den fängslade vet inte heller hur länge hen kommer att hållas i förvar, skriver den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem på sin hemsida.

Militära befälhavare kan begära att en palestinier sätts i administrativt förvar i upp till sex månader om denne tror att den ”regionala säkerheten eller allmänhetens säkerhet kräver” det. Om befälhavaren anser att skälen för att hålla personen i förvar fortfarande är aktuella efter ett halvår kan tiden i förvar förlängas med ytterligare sex månader, och det finns ingen yttre tidsgräns för hur länge denna process kan pågå. ”I praktiken gör det möjligt för Israel att fängsla palestinier som inte har har dömts för något i åratal.”, skriver B’Tselem. Processen kräver att fångar ställs inför en domare men ”den rättsliga processen för administrativt förvar är mestadels en fasad av rättslig prövning”, enligt organisationen.

* * *
LÄS MER

Trots allvarligt hälsotillstånd nekas fängslad palestinier vård
Inhuman behandling av palestinska barn i israeliska fängelser
Nio palestinier dödade i israelisk militärräd

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.