Nyheter

Kvinnor utan slöja kontrolleras med kameror

Kvinnor och flickor som inte bär slöja identifieras genom övervakningskameror och myndigheterna har varnat för att den som bryter mot kravet att bära slöja kan straffas genom att nekas tjänster eller utbildning.

Kvinnor i Iran har fortsatt att protestera mot landets styre genom att vägra bära den obligatoriska slöjan i offentligheten. För att inte riskera att protesterna som bröt ut efter Mahsa Jina Aminis död i september 2022 blossar upp på nytt har myndigheterna börjat använda nya former av kontroll av kvinnors klädsel, bland annat övervakningskameror.

IRAN | Kvinnor och flickor som inte bär slöja identifieras genom övervakningskameror och myndigheterna har varnat för att den som bryter mot kravet att bära slöja kan straffas genom att nekas tjänster eller utbildning, rapporterar Reuters.

Syftet är att undvika att använda moralpolisen på samma sätt som tidigare då manliga och kvinnliga medlemmar av enheten patrullerade i bilar och kunde gripa kvinnor eller flickor som de anser bryter mot landets klädkod. Det var så Mahsa Jina Amini greps i september 2022, vilket ledde till hennes död och till de allvarligaste protesterna mot landets regim sedan revolutionen 1979.

– Att gå utan slöja på gatorna är nu ett sätt att hålla vår revolution vid liv, säger privatläraren Roya till Reuters.

Roya, vars efternamn inte skrivs ut av säkerhetsskäl, deltog i protesterna under hösten. Hon greps och satt fängslad i tre månader. Efter att hon släpptes mot borgen har hon belagts med utreseförbud:

– Jag kan gripas igen men det är värt det. Jag vill att mitt land ska vara fritt och jag är beredd att betala priset för det.

En flicka från staden Kermanshah säger att hon inte längre är rädd:

– Vi är inte rädda för regimens hot. Vi vill ha frihet, säger Maryam till Reuters och fortsätter:

– Vad är det värsta som kan hända om jag går utomhus utan slöja?, frågar hon retoriskt och säger sig inte bry sig om risken att gripas.

Trots att allt fler kameror har monterats upp fortsätter kvinnor och flickor att lämna slöjan hemma och visa sitt hår. Det är inte bara kvinnor och flickor som bestraffas – tusentals företag har tvingats stänga i perioder efter att myndigheterna har anklagat dem för att inte ha upprätthållit klädkoden. I vissa fall har det rört kvinnliga anställda som inte har burit hijab, i andra fall har det handlat om kvinnliga kunder som har serverats eller expedierats trots att de bröt mot klädkoden. I ett fall stängdes en galleria i Teheran med 450 affärer under flera dagar, rapporterar Reuters.

– Min grönsaksaffär stängdes av myndigheterna under några dagar för att vi hade expedierat kvinnor utan slöja, säger Asghar till Reuters och fortsätter:

– Jag måste jobba för att ta hand om min familj. Jag har svårt att få det att gå ihop. Jag bryr mig inte om mina kunder bär slöja eller inte.

* * *
LÄS MER
Iranska regimen pressad – kan proteströrelsen fälla den?
Irans moralpolis skärpte nyligen kontrollerna av hijab-kravet
Föräldraprotest mot misstänkta giftattacker i Iran

Bella Frank

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.