Nyheter

Status quo fortsätter härska i Paraguay

Santiago Peña, nyvald president, talar under en demonstration i Villa Elisa, Paraguay, onsdagen den 26 april 2023.

Det till synes eviga maktpartiet Colorado behåller makten i Paraguay. Det står klart efter att landets valmyndighet utropat partiets kandidat, den 44-årige ekonomen Santiago Peña, till ny president. Coloradopartiet säkrar även majoritet i kongressens båda instanser. Men valet i Paraguay döljer många märkliga omständigheter som få medier – varken internationella eller lokala – rapporterat om.

PARAGUAY | Högerpartiet Colorado cementerade sin politiska hegemoni i Paraguay under diktatorn Alfredo Stroessners fyra decennier vid makten, innan han störtades 1989 och flydde i exil till Brasilien.

De maktstrukturer som Stroessner anlade som brutal despot och USA-stödd diktator i Sydamerikas hjärta förblir emellertid intakta och Coloradopartiet säkrar fortfarande sina valsegrar medelst odemokratiska medel.

Partiet har visserligen alltjämt ett genuint utbrett stöd i det kustlösa landet, men frågan är om befolkningen, framför allt på landsbygden, någonsin får

– Den enda världsbilden många blir serverade är Colorados, spridd via partivänliga medier, säger en paraguayansk dokumentärfilmare till Tidningen Global.

Vägblockader, röstköp och ”röstassistens”

Att Coloradopartiets presidentkandidat Santiago Peña verkligen erhöll stort stöd i söndagens val – nästan 43 procent – bör således inte betvivlas. Men att valet, liksom andra som hållits efter Stroessners fall, präglades av oegentligheter understryks av många som Tidningen Global talat med:

– Vi har haft ett jättestort valdeltagande, vilket är glädjande – men vi har ett system som inte fungerar och därför blir utgången alltid densamma, säger Mercedes Canese, kongresspolitiker knuten till vänsterkoalitionen Frente Guasu.

Utöver valfusk, röstköp och ”röstassistens”, där människor vägleds till valurnor och ”assisteras” i sitt röstande har Tidningen Global tagit del av försvårande valomständigheter på den paraguayanska landsbygden:

– Den enda vägen ut ur isolerade samhällen där majoriteten röstar på oppositionen har visat sig vara stängda på grund av ”vägbygge” just på valdagen. Det är inte alla som orkar traska genom skogen i flera timmar för att rösta, särskilt om de är sjuka eller gamla, säger en källa bosatt i östra Paraguay till Tidningen Global.

2008 – enda undantaget

Coloradopartiet har vunnit samtliga allmänna val i det moderna Paraguay, bortsett från 2008. Då säkrade befrielseteologen Fernando Lugo oväntat presidentmakten, ridande på en kontinental våg av social resning och radikala politiska rörelser som säkrade presidentposter i majoriteten av Sydamerikas länder: Brasilien, Ecuador, Venezuela, Argentina, Uruguay och Bolivia.

Men en bräcklig koalition och en ständigt muckande opposition renderade till slut – i juni 2012 – i en parlamentarisk kupp mot Fernando Lugo. Vad som främst användes som skäl till avsättningen var massakern i Curuguaty, där elva jordlösa bönder och sex poliser miste livet i samband med en brutal upplösning av en markockupation i östra Paraguay.

De jordlösa bondefamiljerna som i åratal bedrivit småskaligt jordbruk på mark som en Coloradopolitiker och nära allierad med landets sojaoligarki besköts av krypskyttar och kom i flera fall senare – utan vare sig trovärdiga vittnesmål eller teknisk bevisning dö – att dömas till mord på poliserna.

Styrande maktelit

Vilka som sköt ihjäl de elva jordlösa bönderna – och omständigheterna som föregick dödsfallen – var aldrig, och har sedan dess heller aldrig varit, av intresse för den paraguayanska rättsapparaten.

Curuguaty blev likväl ”en vattendelare i Paraguay”, säger en markockupant och aktivist som alltjämt lever i anslutning till markerna som blev skådeplats för massakern 2012:

– Coloradopartiet och jordbrukslobbyn, som styrt Paraguay med stöd av polis och militär sedan 1940-talet, förstod att deras intressen och olagliga markkonfiskeringar kunde utmanas om människor gick samman och tog ställning. Blodbadet 2012 blev en viktig signal till alla som motsäger sig landets status quo, säger personen, som önskar förbli anonym, till Tidningen Global.

Horacio Cartes – mannen med ”guldbyxorna”

Den paraguayanska kongressen kontrolleras av den forne presidenten och en av landets rikaste personer, Horacio Cartes, svartlistad i USA på grund av dokumenterat samröre med organiserad brottslighet och är i Paraguay allmänt ökänd för att muta såväl medier som kongressledamöter.

Cartes utbredda kontroll av landets medier – och i längden dess rapportering och narrativ, exempelvis av ett val – ställer högre krav på internationella medier att ifrågasätta den gängse bilden som matas ut om valdagen den 30 april 2023. Men inga telegrambyråer, varken svenska eller internationella, har fångat rösterna om vare sig röstköp, röstsabotage eller ”aktiv röstassistens”.

I slutändan ändrar det lite, menar en paraguayansk journalist som arbetar för en av landets största tv-kanaler och som för att skydda sin anställning, anser det viktigaste är att sitta still i båten:

– Paraguay är hopplöst kontrollerat av soja- och boskapslobbyn i maskopi med Coloradopartiet och rättsväsendet, alla beskyddade av polis och militär, det är otroligt att så få utländska journalister förstår hur illa ställt det är med det här jävla landet, säger hen till Tidningen Global.

Taiwan – valets stora vinnare

Den stora vinnaren, förutom Coloradopartiet och den tillträdande presidenten Santiago Peña, är Taiwan som i och med valutgången behåller en fot in på den sydamerikanska marknaden i ett läge då ett antal tidigare diplomatiska allierade brutit med Taipei till förmån för ett erkännande av Peking och fastlands-Kina.

Santiago Peña har utlovat stärkta band till Taipei, men har förutom ett ökande kinesiskt inflytande i regionen även att tampas med stundande omförhandlingar av energiavtal med Brasilien kring den enorma dammen Itaipú, vars villkor varit fördelaktiga för Brasilien men knappast för Paraguay.

På andra sidan bordet sitter en relativt nytillträdd brasiliansk president i Luiz Ignacio Lula da Silva, som utlovat fortsatta subventionerade energipriser till landets invånare. Men Santiago Peña har aviserat att energifrågan är vital för hans presidentskap – och för Paraguay generellt:

– Elektriciteten är den ekonomiska motorn i Paraguay, sade han under valrörelsen, rapporterar La Nación.

***
LÄS ÄVEN:

Svartlistad ex-president släpper inte greppet om Paraguay
Honduras bryter med Taiwan – ”Finns bara ett Kina”
Journalistmord och kartellnärvaro i gränsstad i Paraguay

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.