Nyheter

EU:s dataskyddsbyrå EDPS utreder Frontex – flera åtgärder krävs

En migrant som räddats av spanska sjöfartsmyndigheter pratar med två medlemmar av Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån (Frontex) när han anländer till hamnen i Motril i Granada, Spanien, februari 2020.

EUobserver rapporterar att Frontex kan göra sig skyldiga till brott mot migranters rättigheter genom den data som de delar med Europol, då de trots att namn maskeras kan identifieras. Vidare kan detta samarbete mellan Frontex och Europol även bidra till kriminalisering av potentiellt oskyldiga personer och organisationer.

MIGRATION | När en flykting anländer till EU kan det hända att personen grillas av EU:s gränsbyrå Frontex personal. Informationen som delas vid det här tillfället framkommer ofta i en pressad situation och den nyanlända flyktingen upplever ofta stor stress. Men informationen används trots detta – som kan påverka sanningshalten i den – i Frontex riskrapporter.

Enligt EU:s dataskyddsbyrå EDPS kan detta utgöra ett brott mot flyktingars rättigheter, samtidigt som det också kan bidra till att göra en höna av en fjäder eller sprida information som inte alltid stämmer, eller helt enkelt mer information än Europol behöver.

EUobserver har tidigare rapporterat om att ordet ”NGO” (engelsk förkortning för ickestatlig organisation) har förekommit över 1000 gånger i interna Frontexdokument som delas med andra EU-myndigheter, något som kan bidra till den redan pågående kriminaliseringen och misstänkliggörandet av dessa organisationer.

Tidningen skriver nu att samarbetet mellan Frontex och Europol även på denna punkt – gällande flyktingars vittnesmål och personuppgifter – kan bidra till detta.

Wojciech Wiewiórowski, chef för dataskyddsbyrån EDPS, har nu inlett en granskning av Frontex sätt att hantera migranters personuppgifter. Man har redan kommit med flera åtgärder som Frontex måste göra innan årets slut.

***
LÄS MER
Frontex nämner NGO:s över 1000 gånger i rapporter om smuggling
EU:s migrationspakt: ”Cementerar det sämsta av dagens politik”
Frontexoperation startad i Nordmakedonien – kvinna skjuten till döds

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.