Nyheter

Frontex anklagas för att vara medskyldiga till drunkningsolyckan i Italien

Anhöriga vid kistan till ett av offren för drunkningsolyckan utanför Crotone, Italien, i februari.

Undersökande journalister från Lighthouse reports, som tidigare kommit med flera avslöjanden om EU:s gränsbyrå Frontex, har undersökt vad som egentligen hände när 94 människor drunknade utanför Crotone, Italien, i februari.

MIGRATION | ”Alla de här människorna hade kunnat räddas om Frontex och Italien hade agerat omedelbart. Båda förnekade även under EU-parlamentets förhör att det (förekommit) en nödsituation. Hur cyniskt: att använda avancerade teknologier för brottsbekämpning, men inte för att rädda liv. Övervakning leder till ännu fler dödsfall”, skriver EU-parlamentarikern Tineke Strik på Twitter.

Frontex plan flög över båten, som kallas för Summer Love, sex timmar innan den sjönk och ska då ha rapporterat att det inte fanns några tecken på att den var i sjönöd, men de noterade att det var en potentiell flyktingbåt. Båtar som Summer Love har plats för omkring 16 personer – men med omkring 200 personer ombord var denna båt minst sagt överfull.

Lighthouse reports anklagar nu Italien för att ljuga om vad de visste om båten och Frontex för att hjälpa till att täcka upp. I konfidentiella dokument som Lighthouse reports har tagit del av framkommer det att Frontex noterat att det var svåra väderförhållanden och att denna data livesänts till italienska myndigheter, som trots detta inte agerade. Vidare visar granskningen att informationen som Frontex och de italienska myndigheterna efter olyckan har delat har varit motsägelsefull.

Italienska åklagare har öppnat två olika förundersökningar efter de 94 människornas död: en som tittar på varför ingen båt skickades för att rädda människorna ombord och den andra om misstänkt människosmuggling. Fyra personer riskerar åtal för det senare.

***
LÄS MER

Frontex nämner NGO:s över 1000 gånger i rapporter om smuggling
EU:s migrationspakt: ”Cementerar det sämsta av dagens politik”
Frontexoperation startad i Nordmakedonien – kvinna skjuten till döds

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.