Intro

Nytt globalt värmerekord: ”En sista varning”

Måndagen 3 juli 2023. Dagen då den globala genomsnittstemperaturen nådde 17,01 grader, vilket är den varmaste dagen som någonsin registrerats globalt – och forskare säger att det bara kommer att bli varmare. 17,01 grader Celsius. Så lyder det nya globala värmerekordet enligt data från forskare vid  University of Maine’s Climate Change Institute. Och världen har verkligen lidit av en intensiv värmebölja de senaste veckorna, förmodligen pådriven av den mänskligt orsakade klimatkrisen, säger forskare.
– Detta är inte en milstolpe som vi borde fira. Detta är en dödsdom för människor och ekosystem.

EU-kommissionen föreslog i onsdags vad som skulle vara EU:s första markdirektiv för skydd av jord och mark som syftar till att undanröja en del av skadorna som orsakats av intensivt jordbruk och mildra den globala uppvärmningen. Men förslaget får skarp kritik för att inte inkludera några juridiskt bindande mål, och en besvikelse över bristen på ambition:
– Markens ekosystem är en av våra viktigaste livlinor inför kriser med klimat, biologisk mångfald och föroreningar. Tyvärr lever förslaget inte upp till förväntningarna.

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.
Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

PS. Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.