Mäns våld mot kvinnor ökade globalt sett under covid-19 och Libanon är inget undantag. Lägg landets ekonomiska kollaps ovanpå pandemin så blir det en ”perfekt storm”. Sedan inbördeskrigets slut har Libanon också brottats med vad forskare kallar ”militariserad maskulinitet”.
– Våld i hemmet är på en extremt hög nivå på grund av omständigheterna, säger den feministiska aktivisten Jamila Khodor till Tidningen Global.
LIBANON | Under pandemins första år, från 2020 till 2021, fördubblades antalet anmälningar om våld i nära relation i Libanon till 1 468. Under 2021 mördades 19 kvinnor av män de hade relationer med: men båda siffrorna är sannolikt högre än officiell statistik gör gällande.
Libanon har gått igenom mycket de senaste åren: landsomfattande protester för att störta makteliten som har hållit landet i järngrepp sedan inbördeskrigets slut 1990, covid-19-pandemin och en ekonomisk kris utan dess like. De senaste veckorna har inflationen nått nya rekordnivåer.
En av de som hösten 2019 protesterade högljutt för förändring var feministen och aktivisten Jamila Khodor från Tripoli i norra Libanon. Jamila Khodor är engagerad i det feministiska kollektivet Fe-Male, som bland annat försöker att utbilda den yngre generation i Libanon om jämställdhet och feminism – för att på så sätt åstadkomma förändring på sikt. Drygt tre år efter de stora protesterna fortsätter kampen för ett mer jämställt och rättvist Libanon – men i motvind.
– Det som motiverar mig att fortsätta slåss för kvinnors rättigheter i Libanon 2023 är den orättvisa som alla kvinnor upplever. Under 2022 var det val och väldigt få kvinnor ställde upp som kandidater: 85 procent var män och endast 15 procent var kvinnor. Det libanesiska parlamentet har 128 platser och i dag är bara åtta av dem kvinnor. Det här måste ändras om samhället ska kunna bli jämställt, om kvinnors röster ska räknas på samma sätt som mäns, säger Jamila Khodor, som till vardags arbetar som jurist på en organisation som hjälper kvinnor som har utsatts för könsbaserat våld.
Svårt för en kvinna att skiljas
Jamila Khodor nämner några av sakerna som män har rätt till – men som kvinnor i dag bara kan drömma om. Hon tror att det är viktigt för kvinnor att ta plats i den politiska maktsfären och på så sätt få upp frågorna på agendan.
– Kvinnor fråntas fortfarande mycket som för män är självklart. Vid en skilsmässa är det mycket svårt för kvinnan: hon kan förlora vårdnaden och har ofta ingen inkomst eller eget boende.
– Sedan är det det här med att kvinnor inte kan föra över sin nationalitet till sina barn. Det finns många fler exempel, fortsätter Jamila Khodor, och påpekar att den här patriarkala samhällsstrukturen har ställts på sin spets under den politiska och ekonomiska krisen de senaste drygt tre åren.
Våld mot kvinnor ”en pandemi i sig”
Trenden med ökat våld mot kvinnor var inte unik för Libanon utan kallades av FN för en pandemi i sig, i skuggan av covid-19. I Libanon har det ökade våldet mot kvinnor hållit i sig – trots att pandemin har mattats av: landet genomgår vad Världsbanken har kallat för en av de värsta ekonomiska kriserna på över 100 år.
Över 80 procent av Libanons befolkning lever under fattigdomsgränsen och frustrationen bubblar överallt i samhället. Kvinnor får betala ett högt pris i det patriarkala Libanon.
När den libanesiska modellen Zeina Kanjo mördades av sin man Ibrahim Ghazal i slutet av januari 2021 fick det stor uppmärksamhet. Zeina Kanjo hade vid tiden då hon hittades död hunnit vara gift ett halvår. Hon hade anmält maken för misshandel och ansökt om skilsmässa, något som inte är helt enkelt i Libanon. Men den våldsamma maken förekom henne: dödsorsaken var kvävning. I ett samtal med Kanjos syster Ruby som blev viralt efter mordet ska Ibrahim Ghazal ha sagt att han aldrig menade att döda henne, men att han ville ”tysta henne”.
Fullt på skyddade boenden
På sociala medier kritiserades Libanons brist på lagar som skyddar kvinnor mot mäns våld. I och med att våldet ökade under pandemin blev det också fullt på skyddade boenden – vilket har gjort att en del kvinnor stannar hos sina män trots att de har velat lämna dem på grund av våld i hemmet.
– Våld i nära relationer, sexuellt våld och misshandel har blivit allt vanligare i och med den ekonomiska krisen. Många kvinnor saknar en väg ut ur relationen och de lider utan att det finns någon som kommer till deras undsättning, säger Jamila Khodor, och fortsätter:
– Libanon har varit fast i en cykel av politisk och ekonomisk oro sedan 2019. Inflationen är på en rekordnivå och valutan har kollapsat. Konsekvenserna av det här är att många män, och kvinnor, har förlorat sina jobb. De spenderar mer tid i hemmet, de känner stor frustration och ilska – på sig själva, på samhället. En del män tar ut den ilskan på sina partners: våld i hemmet är på en extremt hög nivå.
Hanaa Khodor brändes ihjäl av sin man
Den libanesiska modellen Zeina Kanjos öde delas med många andra libanesiska kvinnor. Trots omfattande kritik mot Libanons oförmåga att stoppa det skenande våldet efter mordet på Zeina Kanjo har det fortsatt med oförminskad styrka. En av de som har fallit offer för sin äkta make var 21-åriga Hanaa Khodor i Tripoli, Libanons näst största stad.
– Hon var en flicka som älskade livet, säger Hanaa Khodors pappa Mohammed Khodor till The Guardian.
Hanaa Khodor, som var gravid med sitt tredje barn, hälsade i augusti 2022 på hos sin familj tillsammans med sina två barn. Hennes make kom sedan och hämtade henne. Familj anade inte att någonting var fel, Hanaa Khodor hade inte sagt någonting som kunde tyda på det. Men ett par timmar senare fick familjen ett samtal från sjukhuset och Mohammed Khodor skyndade sig dit. Hanaa Khodor skrek då av smärta och hade brännskador på hela kroppen. Han frågade vad som hade hänt.
– Pappa, han brände mig. Han tände eld på mig, svarade Hanaa Khodor, som tre dagar senare förlorade barnet hon hade i magen. Åta dagar senare dog hon också själv. Läkarna hade redan när hon kom in sett att hennes skador var så omfattande att det skulle vara ett ”mirakel” om hon klarade sig.
”Militariserad maskulinitet” efter inbördeskriget
Forskare som har studerat det libanesiska mansidealet har gett det epitetet ”militariserad maskulinitet”, som en följd av inbördeskriget som rasade mellan 1975 och 1990. Den här militariserade maskuliniteten baserar sig på bilden av krigsherrarna under inbördeskriget, och hur den sedan har befästs inom kulturen. I nyhetsartiklar har tidigare krigsherrar fått ”tala ut” och förklara sig, samtidigt som de som utsattes för deras hänsynslöshet oftare har varit tysta.
Fram till att rapporten The raped us in every possible way, in ways you can’t imagine: Gendered Crimes during the Lebanese Civil Wars, författad av Legal Action Worldwide (LAW), publicerades i maj 2022 hade vidden av våldtäkterna, morden och tortyren under kriget varit okänt för andra än dess direkta offer. Flera av kvinnorna – både libanesiska och palestinska – som talar ut i rapporten gjorde det för första gången. Många som har bevittnat våldtäkter och sett döda kroppar talade också ut för första gången i rapporten.
Flera talar om hur flickor och kvinnor, ibland så unga som nio år, våldtogs med trasiga glasflaskor.
”De brukade ta kvinnor, särskilt de vackraste, och tvinga av dem kläderna så de var nakna. De gjorde så med min kusins fru. En del kvinnor dödades och andra utsattes för sexuellt våld och våldtäkter. Min mamma och andra familjemedlemmar såg kvinnor bli våldtagna med flaskor” säger en kvinna under en intervju med LAW.
En man berättar hur han sett döda manskroppar som fått sina genitalier avskurna, kvinnor som klätts av nakna och hade Pepsiflaskor ”uppstoppade mellan benen”, skriver LAW i rapporten.
* * *
LÄS MER
Libanon devalverar sin valuta med 90 procent
Rånade banker – för att få ut sina egna pengar
Strid om Beirutexplosionen test för rättsväsendet