Nyheter

Arabförbundet välkomnar Syrien tillbaka

Delegater och utrikesministrar från medlemsländerna vid Arabförbundets högkvarter i Kairo, Egypten, söndagen den 7 maj 2023.

Arabförbundet meddelade på söndagen att Syrien, som har varit utestängt i över ett årtionde, på nytt välkomnas tillbaka. Det innebär att Bashar al-Assads Syrien omedelbart kan delta i förbundets möten. Qatar var ett av länderna som motsatte sig beslutet, som också kritiseras hårt av människorättsförsvarare.

SYRIEN | ”En mörk dag i dag för alla som bryr sig om ansvarsutkrävande och rättvisa”, skriver människorättsadvokaten Mai El-Sadany från The Tahrir Institute for Middle East Policy på Twitter om söndagens beslut som också ogillas av Washington.

I samband med Syriens återinträde i Arabförbundet uppmanar förbundet till en lösning på problem som har uppstått under landets inbördeskrig som de många flyktingar som har sökt sig till grannländerna, liksom den stora drogsmugglingen av framför allt drogen Captagon (fenetyllin), rapporterar Reuters.

Syriens medlemsskap i Arabförbundet suspenderades för tolv år sedan när Assad-regimen slog ner på demonstranter som krävde fri- och rättigheter under den arabiska våren 2011, och som sedan utvecklades till ett regelrätt inbördeskrig. Flera länder, framför allt Qatar, har motsatt sig att Syrien släpps in i förbundet på nytt. Qatar hade inte skickat sin utrikesminister till söndagens möte, sammanlagt fanns 13 av 22 medlemsländer på plats i helgen, rapporterar AP.

– Återinrättandet av Syrien innebär inte en normalisering av relationerna mellan arabiska länder och Syrien, sade Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Aboul Gheit i ett uttalande i Kairo, rapporterar Reuters, och förklarade att det upp till de enskilda medlemsländerna att ta det beslutet.

Mai El-Sadany från det Washingtonbaserade institutet The Tahrir Institute for Middle East Policy menar att söndagens beslut sänder ett budskap om att det inte spelar någon roll om man begår grymheter som gasattacker, tortyr och påtvingande försvinnanden mot sitt eget folk, man kan ändå få tillträde till Arabförbundet.

Hon pekar på hur svårt det måste vara för alla som har fallit offer för eller överlevt Assadregimen att se på när Bashir al-Assad välkomnas tillbaka.

”Att normalisera en krigsförbrytare tar oss långt ifrån en politisk lösning. Vi som internationellt samfund har svikit det syriska folket så många gånger under de senaste tolv åren och i dag öppnade vi såren på nytt och svek dem igen”, skriver hon på Twitter.

* * *
LÄS MER
Fransk cementjätte bötfälls för att ha bistått IS
SDF prioriterar självförsvar – ökad risk för IS-dåd
FN: Långsam hjälp i Syrien efter skalvet

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.