Intro

Människans utsläpp av växthusgaser driver de globala temperaturerna uppåt 

Världens hav har en viktig roll att spela i kampen mot klimatförändringarna. Men de senaste månaderna har något märkligt skett under ytan. I början av mars blev det plötsligt varmare. Ovanligt varmt. I april uppmättes genomsnittstemperaturen 21,1 grader i världshavens ytvatten. Så hög har temperaturen inte varit sedan den amerikanska vädermyndigheten NOAA började med sina mätningar för 40 år sedan.
Läs Rekordvarmt hav förbryllar: ”Egendomlig kurva”

Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz ger sitt uttryckliga stöd för Afrikanska unionen (AU) som framtida medlem i G20. Uttalandet är ett eko från tidigare västerländska stödyttringar i en tid då dragkampen om den afrikanska kontinentens geopolitiska gunst hårdnar – och där afrikanska länder själva vägrar be om ursäkt för ingångna allianser med Kina.
Klas Lundström skriver om Geopolitisk dragkamp om Afrika – väst lockar med AU-medlemskap i G20

Minns ni listan över namn som Erdogan lade fram, och alla politiska tyckare som häpnade över att fokuset låg på just det vi inte kunde ge? Grattis, den hånflinande utrikesministern kanske kan lämna ut varenda flaggviftande icke svenska medborgare Erdogan pekar på.
Läs Mattias Gönczis ledare Vad menar den flinande utrikesministern egentligen?

Om detta och mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.