Nyheter

Mexikos högsta domstol avkriminaliserar abort i hela landet

Feministiska grupper marscherar på "Internationella abortdagen" för att kräva en laglig, fri och säker abort, i Mexico City, onsdagen den 28 september 2022.

Mexikos högsta domstol har enhälligt beslutat att statliga lagar som förbjuder abort är grundlagsstridiga och kränker kvinnors rättigheter, detta den senaste i raden av segrar för reproduktiva rättighetsaktivister över hela Latinamerika.

MEXIKO | Onsdagens beslut är den senaste segern för kvinnorättsaktivister i Latinamerika, en region där den katolska kyrkan fortfarande har ett starkt inflytande och där abort är begränsad eller förbjuden i många länder.

Domstolens beslut innebär en stor seger för Gire, en organisation för reproduktiva rättigheter baserad i Mexico City, som väckte fallet mot den mexikanska staten som en del av en årslång reformkampanj.

Kvinnor i Mexiko firade på onsdagen och postade gröna hjärta-emojis, i en hänvisning till Latinamerikas spirande feministiska rörelse.

– Det känns som en dröm. Som att jag är den lyckligaste personen i livet just nu. Om du inte har förmågan att föda barn kan du inte säga om du tycker att det är rätt eller fel, säger Andrea Hernández, en feministisk aktivist i Mexico City, till The Guardian.

Men domen kommer inte automatiskt att göra avkriminaliseringen till lag. Mexikos två kongresskammare kommer nu att behöva gå samman för att anta en lag som eliminerar abort från landets strafflag.

Onsdagens dom kommer dock att skydda både kvinnor som söker abort och vårdpersonal som är involverade i abortvård från brottsanklagelser. Alla med en livmoder bör nu också kunna få tillgång till aborter i federala sjukvårdsinrättningar över hela landet.

– Ingen kvinna eller gravid person, inte heller någon sjukvårdspersonal, kommer att straffas för abort, säger Gire i ett uttalande:

– Vi är övertygade om att kongressen, vars lagstiftning fortfarande utgör hinder för reproduktiv autonomi, kommer att ta hänsyn till kritiken från den högsta domstolen i landet och kommer att garantera en gång för alla rätten att välja.

Onsdagens dom kan också locka kvinnor från den amerikanska södern för att resa till Mexiko. Femton amerikanska delstater har antagit lagar som förbjuder aborter så tidigt som vid sex veckors graviditet. I Texas erbjuds invånare nu till och med belöning i form av kontanter om de anger någon till myndigheterna för brottet att planera en abort.

***
Läs mer

Dom i Texas hot mot medicinsk abort
Latinamerikas kvinnor mobiliserar för fri abort
Delstater i Mexiko avkriminaliserar abor

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.