Nyheter

Dom i Texas hot mot medicinsk abort

Tre medlemmar av the Women's March protesterar för rätten till abort utanför en federal domstol i Amarillo i Texas i mitten av mars 2023.

En domare i Texas har genom en preliminär dom slagit fast att godkännandet av abortpillret mifepristone måste dras tillbaka av USA:s Food and Drug Administration. Beslutet gäller i sju dagar för att ge tid för livsmedels- och läkemedelsmyndigheten att överklaga beslutet i högre instans. Om beslutet fastslås kommer det att påverka möjligheten att få medicinsk abort i alla USA:s delstater.

USA | Det är den konservative domaren Matthew J Kacsmaryk som nu har gett sitt preliminära utlåtande i den stämningsansökan som en koalition bestående av olika grupper av abortmotståndare, rapporterar the New York Times.

Enligt tidningen ger domaren i sitt 67-sidiga domslut intrycket att hålla med alla argument som antiabortgrupperna har framfört i sin stämningsansökan och använder sig också av samma språkbruk som dessa grupper – bland annat hänvisar han till medicinsk abort som ”kemisk abort” och han hänvisar också till foster som ”ofött barn” bland annat.

”Drabbar inte bara kvinnor i Texas”

Det var sent på långfredagen som domslutet kom, och bara en timme senare kom en domare i delstaten Washington i ett annat fall fram till motsatt slutsats och beordrade livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA att inte ändra på tillgängligheten av mifepristone i de 18 delstater som lämnade in stämningsansökan.

– Det här drabbar inte bara kvinnor i Texas, säger president Joe Biden i ett uttalande och fortsätter:

– Om det fastslås skulle det hindra kvinnor i alla delstater från tillgänglighet till medicinen, även om abort är lagligt i en delstat.

Justitiedepartementet ska överklaga

På fredagskvällen meddelade också landets justitiedepartement att det kommer att överklaga domslutet i Texas:

– Dagens domslut omkullkastar FDA:s expertutlåtanden som har framförts för mer än två decennier sedan, om att mifepristone är säkert och effektivt, säger USA:s justitieminister Merrick B Garland.

Medicinsk abort är den vanligaste typen av abort i USA och sedan landets högsta domstol i somras rev upp den grundlagsskyddade rätten till abort har medicinsk abort blivit fokus för såväl abortmotståndare som aborträttsförespråkare. 

* * *
LÄS MER
Strid om medicinsk abort trappas upp i USA
Medicinsk abort i fokus när aborträtten hotas i USA
Kan aborträttsrörelsen i USA lära av Irland?

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev